Slikt skjer i politikk når temaene blir ubehagelige, sannheten kommer farlig nær og kommunens politisk og administrative ledelse har abdisert. Det hele er litt ”Machiavellisk”.

Det siste trekket er at styrelederen i Elverum Energi, Peer Jacob Svenkerud, med god og omsorgsfull bistand fra Østlendingen, har gått inn i rollen som offer. Den hadde jeg ikke sett komme. En av hovedaktørene så langt, samfunnsredaktør Gunnar Østmo i Østlendingen, sitter nå plutselig muse stille i båten. Isteden kommer Arve Øverby inn i lørdagsutgaven og prøver seg på ”splitt og hersk-metoden” ved å henge ut Bjørn-Jarle Røberg-Larsen. Den hersketeknikken nytter ikke.

Bjørn-Jarle Røberg-Larsen er en politisk turbo. Dyktig, samvittighetsfull, lojal, effektiv og kunnskapsrik. Røberg-Larsen spiller i en annen divisjon enn oss andre. Mens politiske motstandere tidvis sliter reservebenken i lavere divisjoner beveger han seg i elitedivisjon. Det er hans styrke men også hans svakhet. Form og uttrykk blir noen ganger i tøffeste laget og politikk blir personlig. Slik jeg opplever det har han full tillit i Elverum Ap. Personlig har jeg bedt han ta det med ro, passe på helsa og familien. Rådet han til å innta libero- og bakspillerposisjon frem mot valget. Han kan serve bedre lissepasninger enn noen annen. Motstandernes forsøk på splitt og hersk vil aldri lykkes.

Det er flere politiske saker som går parallelt og det snakkes forbi hverandre og henvises til leserinnlegg, redaksjonelle oppslag i Østlendingen, twitter, facebook, kommunestyremøter, formannskap og generalforsamlinger. Administrasjonen ved ass. rådmann og økonomisjef er politiske overdommere i leserinnlegg og på nettsider. Sitter du med makta og ønsker å skape forvirring og kaos ligger forholdene godt til rette. Her kan det bli vedtatt hva som helst. Og det gjør det.

En av de viktige sakene nå er utvilsomt Elverum Energi. Katastrofen er at styrelederen rir flere hester og er i ferd med å miste tillit i flere leire. Bla fordi han svarer litt i hytt og vær – og alt etter som hvem som spør. Østlendingen kunne nylig presentere oss for at det bare var igjen 110.500 kroner av salgssummen Elverum Energi fikk for å selge nettdelen til Eidsiva. Og at det altså ikke var mulig å sette til side millionbeløp til framtidig utbytte eller til å styrke kraftproduksjonen.

Et leserbrev i Østlendingen samme dag som kommunestyrets budsjettmøte, der Høyres gruppeleder under overskriften «Vis oss pengene, Øversveen!» slår fast det nøyaktig samme budskapet. Hele veien har budskapet om «ingen penger» og «Ap har ikke forstått» vært understøttet av styrelederen i Elverum Energi. Allikevel stemmer Høyre, Frp, Venstre og Senterpartiet for at det skal tas 10 millioner kroner ut av Elverum Energi for å bruke til å betale regninger og lønninger i kommunebudsjettet! Hvor fant de disse pengene? Da skjer det igjen: Østlendingen spør styreleder Svenkerud om hvorfor det plutselig finnes penger? Da svarer han det stikk motsatte av hva han har sagt tidligere. Dette er alvorlig og svekker tilliten til Elverum Energi som samfunnsinstitusjon. Det skal være et eiermøte EE før sommerferien. Jeg forventer at ledelsen i Elverum Ap følger opp saken der. Og slik, på vegne av Elverums befolkning, får klare svar fra styret og administrativ ledelse.