• STIL: Johan Sætre fra Trysil var en stilhopper.
    FOTO: HA-Arkiv

Elverum: Det er mange som har hatt ansvaret for utgivelsen av Østerdals-Jul siden oppstarten i 1945, men de siste 35 årene er det Skisportens Venner i Østerdalen og Joar Hagen som har sørget for å få juleheftet ut.

- Det er nesten ikke til å tro at det er så lenge siden, smiler Hagen. Østerdals-Jul har et opplag på 3.400 eksemplarer og selges fra Os i Nord til Jømna i sør. Overskuddet av salget går til unge lovende skiløpere. I fjor delte Skisportens venner ut 30.000 kroner til løpere som står utenfor landslaget, men som viser et talent i sporet eller i bakken.

Grønoset og aukrust

Da krigen var over i 1945 ble det omsider mulighet for journalister og skrive om hva de ville igjen. Forfatter og ung journalist Dagfinn Grønoset fikk da ideen om å lage et julehefte for Østerdalen. Etter hvert fikk han også med seg Kjell Aukrust på laget. I år fyller det altså 70 år.

I dag leveres artiklene i heftet av Elverum presseklubb, mens Joar Hagen står for både inn- og utsalg.

- Ute på bygdene er det stort sett skole- og idrettsungdom som selger bladet. Da får de en liten inntekt til klassekassa klubben på det. Her i Leiret er det forretningene som står for salget, sier Hagen.

Årets Østerdals Jul inneholder ikke mindre enn 13 artikler. Her kan du lese om musikeren Lasse Johansen og TV-profilen Ida Nysæter Rasch. Det inneholder også er det en lengre artikkel og stilhopperen fra Trysil Johan Sætre.