• djupmyrskoia: Koia er et yndet mål for mange skiløpere om vinteren. foto: may nordsveen

Elverum: Helt siden i juni har elverumsingene hatt muligheten til å stemme frem sin favoritt som fortjener tittelen som årets friluftssted i Elverum. Friluftslivorganisasjonene i Elverum har foreslått 10 kandidater som er blitt presentert i iElverum denne høsten. Disse 10 var:

  • Museumsrunden (Prestøya)
  • Svartholtet
  • Stavåsen
  • Grundsetmarka
  • Flotsberget
  • Hakaskallen
  • Borgen (Nordhue)
  • Øksnafallene
  • Ulvådalen
  • Raskiftet

Mange som stemte

Elverum har uendelig mye natur å by på og listen over turmål kunne sikkert vært dobbelt så lang, men etter at hundrevis av stemmer var talt opp, var det ingen tvil om vinneren. Grundsetmarka fikk over en tredel av alle stemmene som ble avlagt på nettsiden til iElverum. På en delt andreplass kom Stavåsen og Svartholtet.

– Jeg synes jo Grundsetmarka er en verdig vinner, men det hadde også alle de andre vært. Vi har mye fint å by på i denne kommunen, sier idrettskonsulent i Elverum kommune, Rolf Storsveen.

Bakgrunnen for konkurransen var «Friluftslivets år» der kommunene blant annet ble utfordret til å kåre sitt beste friluftssted. Måsettingen var å fokusere på natur i nærheten av by-sentrum og tilgjengeligheten.

– Vi så dette som en ypperlig anledning til å få vist fram noe av det vi har å by på i Elverum, også for våre egne innbyggere, sier Storsveen. Han sier det er mange foreninger i Elverum som legger ned et betydelig stykke frivillig arbeid for å holde skiløyper og turstier åpne og  som legger til rette for å få flere ut i naturen.

Samarbeid

– De fortjener all honnør for den jobben de gjør, sier han. Nå håper han at samarbeidet mellom disse aktørene blir ennå bedre enn i dag.

– Det blir fort slik at alle jobber med sitt og ikke helt vet hva de andre driver med. Dette året har vi satt fokus på å samarbeide på tvers  av organisasjonene og jeg håper dette arbeidet kan fortsette, sier Storsveen.

Nasjonal konkurranse

Dermed blir altså Grundsetmarka Elverums bidrag i den nasjonale konkurransen om Norges beste friluftssted, men det finnes også en annen gulrot, forteller Storsveen.

– Vi innser vel at vi ikke har muskler og ressurser nok til å hevde oss i selskap med destinasjoner andre steder i landet, men deltakelsen gjør uansett at vi kommer med i NAFs veibok. Da får vi satt Elverum skikkelig på kartet og det har en stor verdi i seg selv, sier han.

Les også
KULTUR Grundsetmarkas mangfold gir mye å undres over, bare vi tar oss tid til å stoppe opp og se hva som vokser, gror og rører seg rundt beina våre.
Les også
NYHETER Helt siden Norsk Skogbruksmuseum tok over Prestøya i 1955 har elverumsinger kunne gått museumsrunden. Turen er 2-3 kilometer lang og lett tilgjengelig for alle. I tillegg risikerer du å lære mye i løpet av turen.