• BEGEISTRET: Tom Steinar Lund, Birger Mistereggen og Sigurd Hole begeistrete tilhørere i Åmot kirke med ØsterdalsmusikkFOTO: MAY NORDSVEEN
  • FORMIDLER: Margrete Nordmoen fra Ljørdalen, er en kjent formidler av folkemusikk i ulike sammenhenger. FOTO: MAY-BRITT BJØRLO HENRIKSEN

ELVERUM: – DE ER HELT fantastiske de temaene fra Østerdalen. Det er øss lite grann, sier Tom Steinar Lund, gitaristen og produsenten fra Jømna, som like gjerne sverger til hjemtraktenes musikk som til latinamerikansk, som han kanskje er mest kjent for.

Han har også vært produsent for plata, som Musikk i Hedmark står bak med støtte fra Hedmark fylkeskommune, Elverum kommune, Sparebanken Hedmark og Østlendingen.

– Det hele startet i mars 2011. Da fant jeg igjen plata fra 1975 var det som å finne gull. Jeg spurte rendølene Birger Mistereggen og Sigurd Hole om de kunne tenke seg å bli med på ei ny plate, forteller Torbjørn Bækkevold i Musikk i Hedmark.

– Alle de 15 melodiene er liveopptak fra Falun, Oslo, Koppang og Elverum, forteller han.

Åtte av de 10 musikerne på plata kommer fra Hedmark.

– Det er ganske flott at de bruker røttene til å ta med seg kulturen de vokste opp og gi den tilbake på denne måten, sier Bækkevold.

– PLATA KOM I slutten av januar og har fått kjempekritikker, senest i Spellmannsbladet, men også i andre fora. Den inneholder tre sterke, store sjangrer, samtidsmusikk, jazz og folkemusikk, sier Lund, tydelig fornøyd med det nye produktet.

Cd-en har 15 spor, seks av dem etter storelvdølen Martinius Helgesen. Det er brudemarsjer, halling, bånsull, kulokk, pols og polsk og ei bukkehornslåt.

– Østerdalmusikken er nesten som en evighet av noe vi kan dykke nedi med jevne mellomrom, sier han.

I midten av juni 2014 var Lund, Mistereggen, perkusjon og munnharpe, og Hole, bass, gjester på KoriÅmots Midtsommernattkonsert i Åmot kirke. Der ga de en smakebit på musikken på den nye cd-en til et imponert og begeistret publikum.

De viste tydelig at de har gjort så mye mer ut av den originale musikken, men opprinnelsen ligger hele tiden solid i bunnen. Trioen gjentok suksessen noen måneder senere på lokalet Jømnvangs 100-årsjubileum.

– Det vi gjorde på Rena i juni kommer vi tilbake til sammen med Torgrim Sollid og Guro Gravem Johansen for Festspillenes Venner i Elverum i slutten av april, forteller Lund.

Han legger til at Østerdalsmusikken er vanskelig og krevende.

– Den stiller krav til oss og til lytterne, men jeg hadde kolossalt glede av samspillet på plata og konsertene, sier han.

– TORGRIM SOLLID ER grunnpilar og musikalsk leder for plateutgivelsen, forteller Lund.

Han var også med på plateutgivelsen i 1975 sammen med kjente musikere som Jan Garbarek, Knut Riisnæs og Bjørn Alterhaug.

Sollid spiller trompet, trommer og scat, en slags sang uten ord. Også Lund bidrar med scat ved siden av gitarspillet.

De øvrige musikerne er Margrete Nordmoen, vokal, Jørn Halbakken, fele, Sigrun Eng, cello, Morten Halle, saxofoner og fløyte og Helge Lien, piano. Alle de 10 musikerne er fra Hedmark med unntak av Halle og Eng, sistnevnte fra Biri og dermed nesten for hedmarking å regne.

Utgivelsen er blitt lagt merke til langt ut over Hedmarks grenser.

– Vi var hovedgjester i to forskjellige sendinger av Folkemusikktimen på NRK radio 1. og 15. februar, forteller Lund.