• Ut på tur: Lone, Anastasia og mamma May Iren ute på tur.

Melåsberget: Dette er historien om kalven «Anastasia» som ble født under dramatiske omstendigheter på gården Østmo i Melåsberget 15. juli i sommer.

Før fødselen fikk Anastasias mamma børslyng. Kort fortalt betyr det at kalven hadde vridd seg og at fødselskanalen var stengt. I noen tilfeller kan en dyrlege rette opp i dette, men denne dagen måtte dessverre kua bøte med livet om de skulle redde kalven. Etterhvert kom det til en skapning som brått krevde døgnbemanning de første dagene, forteller matmor May Iren Flobakk.

– Hun måtte jo ha mat annenhver time - hele døgnet. Heldigvis hadde vi råmjølk fra andre dyr her som hadde kalvet, men de første dagene tror jeg ikke jeg sov i det hele tatt, sier hun. Anastasia ble matet og dullet med i flere uker før hun kunne spise sjøl. Slik blir det tette bånd mellom folk og dyr av og Anastasia ble raskt familiens nye kjæledegge.

Ser håndball på TV

Selvom om Anastasia har fast tilhold i fjøset sammen med de andre, er hun rett som det er med inn, enten inn i hovedhuset eller hos a Bæssmor, Oliv Sollie. Hun er ikke i tvil om at denne kalven er helt spesiell.

– Jeg koser med alle kalvene på gården, men hu her er litt spesiell. Hu får litt mer enn de andre, sier hun. I høst var sågar Anastasia med bæssmor inn for å se Elverum spille håndball på TV.

– Men dom spelte så dårlig at hu bare snudde rompa tel, ler hun. Når familien skal ut å gå tur, får hun på seg refleksvest og blir med og for et par uker siden var det mange sambygdinger som sperret opp øya da Anastasia, i fullt nisseutstyr, dukket opp på julegranstenninga på Melåsberget vel. Det tok ikke mange minuttene før «alle» skulle avbildes med henne. Anastasia spiste sjokoladekake og solte seg i glansen.

– Hun var da med og gikk rundt juletreet her på gården, smiler May Iren.

Rolig

Anastasia er rolig og tillitsfull. Det kommer naturligvis av den noe spesielle behandlingen hun har fått det siste halve året, men det er også andre dyr på gården som krever oppmerksomhet og kos.

– Vi er opptatt av å være mye med dyra. Alle har forskjellige peronligheter, men det er viktig at de kjenner oss og har tillit. Det får vi igjen for når de blir store og må håndteres, sier May Iren.

Jarl Wegard Røise og May Iren Flobakk har nettopp begynt med kjøttproduksjon og har akkurat nå 73 dyr på bås. Det nye fjøset var innflyttingsklart i september i fjor og etterhvert håper de å kunne leve av gården.

– Men det er en langsiktig investering, sier Jarl Wegard.

Men hva med Anastasia? Hun er jo fremdeles kalv, selvom hun veier 200 kilo snart. Etterhvert blir hun jo stor og mer uhåndterbar. A bæssmor er ikke i tvil.

– Når Anastasia etterhvert skal vandre heden, blir det nok ganske sikkert av alderdom, sier hun.