Elverum: – Da hadde vi Tarzansparken fra Tynset og sparker fra Stenseth i Løten. I dag er det ikke slik det var den gangen, forteller Ola Norstrøm.

– Nå tar vi inn cirka 50 sparker. I vinter måtte vi supplere ved juletider forteller han.

To av sparkene, en voksen og en barnespark, er igjen av vinterens beholdning.

Mer damesparker

– Det er ikke godt, gammeldags vinterføre på gang- og sykkelstiene lenger. Det skylder jeg på vegvesenet, som når de brøyter, kaster saltslush inn på gang- og sykkelstiene. Et eksempel er jernbanebrua på Hamarvegen, sier Norstrøm.

– Hvem er det som kjøper sparker?– Det er alle aldersgrupper, men mest de på 30 pluss, og det går mer damesparker enn herresparker, sier han.

Prisene ligger på 1.349 og 1.399 kroner for de minste sparkene og 1.549 for dame- og herrestørrelser. – Er ikke det dyrt?– Hvis sparken ikke blir stjålet, er det en investering, og en sliter ikke ut en spark, er Norstrøms svar.

Topp i 1994

Sparkansvarlig Berit Nordseth Moen hos Norax på Tynset, som er Norges eneste sparkprodusent, forteller om en topp i salget av sparker i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994.

– Da solgte vi flere titalls tusen. Siden har det gått litt ned. Det er avhengig av snømengden. Kommer snøen tidlig, er salget større, men det gjelder hele landet. For noen år siden økte salget på juniorsparker, men det er damesparker som selger mest. Flere eldre bruker den som hjelpemiddel på isen. Til denne vinteren har vi produsert 12.000 sparker. Det har vært en litt dårligere vinter, og vi har sparker på lager, forteller hun.