Elverum: ”I Elverum, der hvor veiene møtes fra Østerdalen i nord, fra Hedmarken i vest, fra Trysil og Dalarne i nordøst og fra Solør og Värmland i sørøst, møttes folk i flere hundre år hver vinter i mars måned til marked” – skrev Toralv Gjone i boka Grundset Marked som ble utgitt på Cappelens forlag i 1925.

Tidligere ordfører i Elverum, Olav Sæter fant i sin tid spor etter Grundsetmartn tilbake til 1594. Markedsdagene er altså en over 400 år gammel tradisjon som de fleste er enige om bør holdes i hevd. Tore Hagen i Joker Event merker presset, for det krever sin mann å arrangere Grundsetmartn.

Samarbeid

For tredje år på rad samarbeider Joker Event med Elverum handelstandsforening om å trekke mest mulig folk til byen mens martn pågår.

– Vi brukte litt tid i starten på å finne ut hva vi ville med Grundsetmartn, forteller Hagen. Nå føler han imidlertid at de har lykkes i å stake ut en kurs som vil gjøre martnsdagene interessante også i årene fremover.

Han anslår at ca. 40.000 mennesker besøkte martn i fjor.

– Målet er 60.000 besøkende innen 2020, sier han.

Gammalmartn

Grundsetmartn hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet med skinn og smør fra Østerdalen - korn, mjøl, brød, lefse fra Hedemarken – husflidsprodukter fra Toten og jernvarer fra Vãrmland. Men folks handelsvaner forandrer seg, og det må også Grundsetmartn. Likevel ønsker Hagen i år at de besøkende skal få oppleve litt av den gode gamle martnstemningen når de kommer til Elverum.

– I år legger vi derfor ekstra vekt på «Gammalmartn» i samarbeid med museene i Elverum. Vi setter opp lavvoer med underholdning to steder i Storgata. Her blir det spikking, lykkehjul, skinnbehandling og helgrilling av elg, sier Hagen. Gammalmartn vil du primært kunne oppleve i området rundt rådhusplassen.

Gleder seg til mye

Tore Hagen mener det er mye å glede seg til under årets martn. Hele arrangementet sparkes, bokstavelig talt, i gang av Martin Myhr fra Trysil. Myhr er norgesmester i Hallingdans og klokken 17.00 torsdag ettermiddag åpnes årets Grundsetmartn med et hallingkast utenfor rådhuset.

– Vi er også veldig stolte av at vi også i år har fått på plass et martnshow i elverumshallen på fredag. Dette er et gratis arrangement der vi viser fram mye av bredden i kulturlivet i byen, sier Hagen. Etter martnshowet blir det fest med Eau de Vill og Dalarna/Femund i festsalen og på lørdag spiller valdresbandet «Staut» i Elverumshallen.

– Også har vi selvfølgelig Thomas Tivoli utenfor Amfi da. De er en lokal bedrift og en tradisjon man ikke skal tulle med, ler Hagen.

Tettere samarbeid

For at Grundsetmartn skal lykkes, må byens forretninger samarbeide. Tore Hagen sier han håper det samarbeidet skal bli enda tettere i årene som kommer.

–Vi som arrangører og næringslivet har selvfølgelig et felles ansvar for å gjøre Grundsetmartn så attraktivt at flest mulig mennesker kommer til byen. Jeg synes vi er på rett veg. Så får vi heller konkurrere om handelen når alle de besøkende har kommet hit, sier Hagen.