Elverum/Oslo: – Fotointeressen begynte med at jeg oppdaget kjente fotografers bilder og ville prøve selv. Det var gatefoto jeg var interessert i, og jeg begynte å drømme om å reise til store byer og fotografere. 16 år gammel fikk jeg helgejobb i sporten i Østlendingen, der jeg kunne bruke mørkerommet, forteller Hans Kristian Riise.

Fotoskole i New York

Etter grunnfag i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo var neste steg på vegen fotoskole i New York og fotolinja på Den norske filmskolen på Lillehammer.

Fotograferingen har brakt ham til mange land i hele verden USA, Etiopia, Guatemala, Uganda, Chianghai og Italia.

– Det går i rykk og napp, sier Riise.

I dag har han vel 15 års erfaring som frilans fotograf og filmfotograf fra film-, tv- og foto-/kunstbransjen.

– Jo, jeg har vel fått litt oppmerksomhet. Å få bilder på nettsiden til det kjente kulturmagasinet The New Yorker var morsomt. Det er lettere å nå ut der med ting en gjør her. Det er mer unikt der, sier han.

Rendyrket portrett

Et stipend fra Fritt Ord ga ham et lærerikt opphold i Los Angeles i 2007.

Her hjemme fikk han oppdraget med å ta de 30 bildene av norske idrettsutøvere til boka «Norske vinnerskaller», som ble utgitt i 2013.

– Konkurransen er tøff, og en må være skjerpet. Men jeg føler at jeg har mitt eget uttrykk. Mens jeg tidligere har hatt et spontant uttrykk, har jeg et annet uttrykk i bildene til «Fjords», et mer bevisst og mer rendyrket portrett, forteller Riise.

Bildene i utstillingen, som står til 27. september, er tatt innerst inne i Geirangerfjorden, Sognefjorden og Hardangerfjorden.

– Det var store avstander, men morsomt å utforske området og kjøre inn i veger en ikke vet hvor ender. Det er et spennende område med mange typer mennesker, cruise- og fotturister og fastboende, forteller Riise.