Nordhue: – Å sove ute og våkne av at sola fargelegger dalen øst for oss med sine første stråler, er en utrolig flott opplevelse, sier speiderleder Stian Ringstad.

– Vi har ligget ute på vinteren. Da har vi det beste underlaget, og det er da soloppgangen er finest, sier speider Vebjørn Skirbekk Sagmoen (snart 14), som sammen med søskenparet Hedda (15) og Oskar Ringstad (14) er med på turen til Nordhue i det fine augustværet.

Den flotte utsikten

Stian Ringstad framhever også den gode tilgjengeligheten med stier og skiløyper nær ved, brøyting helt til topps vinterstid til den nesten 200 meter høye radio- og tv-masta hundre meter unna hytta, og ikke minst den flotte utsikten til Skreia og Mjøsa, Solør og Glommalandskapet nordover fra Elverum, men også noen av de største toppene i Østerdalens fjellverden med Trysilfjellet lengst sør. Noen få kilometer unna i vest skimtes hyttene i Budorområdet.

– En kan også velge å gå til fots eller sykle hit, eller på ski fra Rustad, Elverum, Budor eller andre steder. Selv om vi eier området rundt hyttene, er det fritt fram for folk å bruke uteområdet. Det er fint å kunne dra hit med medbrakt lunsj å spise her, sier Ringstad.

Det er snakk om hyttebygging i den vestvendte lia under toppen av Nordhue, som ligger i Løten. Det håper Ringstad ikke blir noe av,

– Foreldre mine og jeg har gått hit for å spise lunsj. Nordhue er også en av 10 på topp-turene i år, sier Vebjørn Skirbekk Sagmoen.

Både han og de to andre speideren påpeker stillheten som det beste ved stedet.

– Men det er ikke mye stille når hele speidergruppa er her, sier Oskar.

Gir fjellfølelse

– Nordhue gir en fjellfølelse, og det er multemyrer i nærheten, frister Ringstad. Han nevner også gode jaktmuligheter.

Men området kan også vise seg fra en tøffere side enn denne fine augustdagen.

– Om vinteren er det mye snø her, og når vinden tar tak, blåser det rett og slett nordavind fra alle kanter rundt Borgen, forteller Ringstad.

Det er mulig å leie Borgen og Ingerstua når speiderne ikke bruker dem.

– Vi pleier å være her fem helger i året i tillegg til dugnadsarbeidet vi gjør her, sier Ringstad.

Da foregår mange aktiviteter. Aking ned den bratt lia sør for Borgen er en av dem.

– En vinter hoppet en speider rett ut av vinduet i sovepose for å ake ned lia. En kan vel tenke seg hvordan det var når soveposen gled av undervegs og antrekket var undertøy, humrer Ringstad.

Et spesielt ansvar

Mange har hatt glede av Mjølnerspeidernes eiendom opp gjennom årene, speidere fra inn- og utland, og veldig mange barn og unge fra barneskoler, ungdomsskoler, ELVIS og Høgskolen har vært her på klassetur opp gjennom tidene.

– Da Helge Væringsaasen bygde Borgen i årene 1886-1891 for å gi sin tuberkuloserammede datter Inger et rekreasjonssted, hogg han skogen på toppen her, forteller Ringstad.

Skogen som er vokst opp etterpå har et sterkt preg av fjellskogfjellskog. Etter hvert ble Borgen mer et jaktslott for Væringsaasen og hans venner. Væringsaasen døde 23. august 1917, og i pinsen 1919 fikk Guttelaget Mjølner eiendommen Nordhue med Nordhueteigen som testamentarisk-gave fra hans arvinger.

– Vi har et spesielt ansvar for å ta vare på arven etter Helge Væringsaasen, sier Ringstad.

Nå kan du stemme på Elverums beste friluftsted her

Les også
KULTUR I vinterhalvåret myldrer det av folk i løypene rundt Svartholtet. Birger Sæthre begynte å kjøre opp skiløyper her på midten av 70-tallet. .
Les også
NYHETER Helt siden Norsk Skogbruksmuseum tok over Prestøya i 1955 har elverumsinger kunne gått museumsrunden. Turen er 2-3 kilometer lang og lett tilgjengelig for alle. I tillegg risikerer du å lære mye i løpet av turen.