Svingen: – Stua brant innvendig og skulle rives. For å ta vare på den, tok jeg ned stokk for stokk, merket dem og bygde den opp igjen her, sier Jan Stensåsen.

Her er det lille bruket i skogen på Svingen, som han kjøpte i 2009 og flyttet til i 2011.

– Den nederste delen av det gamle våningshuset her var råttent, men loftet har jeg satt opp igjen som smie og hobbystue, forteller han og viser et fotografi av eiendommen slik den så ut da han kjøpte den.

– Jeg mente bare å sette opp igjen tømmerstua, men oppdaget sand i bunnen, og det ble til at jeg grov ut kjelleren og bygde på stue. Tenk at besteforeldrene mine og fem barn bodde i denne stua. Tidene forandrer seg, sier han.

– Nå har jeg sendt byggesøknad om å få bygge en del til med gang mellom for bevare huset slik står. Vi venter barn i november, og det blir stas, smiler han.

En håndverksdrøm

Forandringene på tunet sammenlignet med bildet er store.

– Låven er den eneste av bygningene, som er intakt, sier han.

– Den har aldri vært rød. Fargen må være lagt på bildet, sier kona Helle Stensåsen (26).

Ved siden av låven og et annet uthus har husene rundt tunet fått nytt skifertak. Et langt hus med garasjer har fått en flott hundegard i den ene enden med utskjærte stokker i hjørnene, også det Jans eget verk.

Men så har han da også svennebrev i treskjæring i rokokko, dragestil og barokk, også kjent som akantus, samt som tømrer.

Innendørs har huset en sjarmerende blanding av gammelt og nytt, et over 60 år gammelt bord med opprinnelse i Nord-Norge, loftstrapp fra huset i Vestre Skogbygd, økseteljet tømmervegg i stua, Jans egne treskjærerarbeider og et skap med glassdører fra andre året hans på møbelsnekkerlinja på videregående, men også nyere inventar som smijernsrekkverket i kjellertrappa, som er en gave fra Helles foreldre.

– Det er en håndverksdrøm å pjukle med det en har interesse av. Mange lurer på hvorfor jeg er så pirkete når andre ikke legger merke til det, sier han.

Når høstmørket kommer sigende, tennes lamper på husene og skaper en enda koseligere stemning på tunet.

Bak jordene, som han har bortforpaktet, står storskogen. Denne sommeren har en hare hatt tilhold under låven, og om vinteren er elg og hjort ofte å se.

– Det er mye hjort her, sier Helle.

Begge er enige om at det er et sted og trives og å bli gammel.

Lagt merke til

– Jeg har drømt om en gammeldags skigard rundt tunet her, og i sommer begynte jeg. Blir det bygging, må den siden av tomta vente til huset er på plass, sier han.

Restaureringen hans er blitt lagt merke til av forbipasserende.

– Det er mye trafikk på vegen her, og mange senker farten forbi her, og jeg har fått mye jobbforespørsler på grunn av restaureringen her. Mange lurer på om jeg har gjort alt selv. Jeg har hatt hjelp av far. Han er også håndverker og har mye kunnskaper, sier han.

Sammen driver de sitt eget firma innen tømring, tilbygg, skigard, snekring, skifertak, rehabilitering, treskjæring og takflisproduksjon.