• BØLGEN: Gunnvor Bjørnstad, til venstre, Turid Bekk, Målfrid Strand Grøtting, Gudrun Frang, Marie Skuggerud og Arve Bekk ønsker de fem siste, Harald Langeid, Rune Weium, Asbjørn Skogestad, Rolf Arild Nordbye og Olav Bye velkommen med bølgen. De er straks med på notene. FOTO: PERNILLE SESSENG NYBAKK

Elverum: – Jeg har aldri vært er før og er overrasket over at det er så fint her. Fra vegen ser en bare vollen rundt, sier turglade og historisk interesserte Gunvor Bjørnstad.

Hun kommer på sykkel og er den første som kommer. Hakk i hæl kommer turleder Arve Bekk fra Elverum Lions Club med fire damer i bilen, og til slutt kommer de fem mennene til fots. De blir møtt med bølgen av damene og Bekk.

At ikke flere møter opp, gir de det ustabile været denne dagen skylden for.

Kaffe og kringle

Bekk har med kaffe og kringle, som smaker godt ute i det fri. På tampen av kaffepausen gir han en kort orientering om bakgrunnen for opprettelsen av festningene i Elverum.

– Byggingen av den første festningen rett inne i skogen her ble påbegynt i 1673. Den er 30 ganger 30 meter, forteller Bekk.

– Her på Terningen skanse var det 420 mann på det meste. Her hadde de både mat og vann hvis det skulle komme til en beleiring, supplerer medhjelper, Asbjørn Skogestad. Han var turansvarlig på Møteplassens tur til Grindalen skanse tidligere i sommer.

Etter kaffen drar gjengen på en runde rundt på skansen og videre inn i skogen for å se hvor den første ble bygd.

Til Nordhue

– Dette er den niende 10 på topp-turen var i sommer. Den siste går til Nordhue 10. september. Da håper vi at været blir fint og at mange blir med, sier Bekk.

– Elverum Lions Club har arrangert disse turene i hvert fall i tre år. Planleggerne er Bodil Nordhagen og Ingvald Pedersen, forteller Bekk videre.

Han, Nordhagen, Pedersen, Skogestad og Arild Storberget skifter på med å være turansvarlig og medhjelper på turene.