• TA HENSYN: Det er bålforbud mellom 15. april og 15. september. Ta hensyn, og tenn bare bål der det er tilrettelagt. (Foto: Leif Tore Surén)

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS har hatt mange gressbrannutrykninger, både denne uka og i forrige uke. 

– Så lenge gresset ikke er grønt enda blir det nesten som krutt. Det tar veldig lett fyr, forteller brannsjef Nils-Erik Haagenrud. 

Bålforbud fram til september

Ifølge yr.no sitt varsel for skogbrannfare er det størst sjanse for skogbrann førstkommende lørdag, mens risikoen går noe ned søndag.

–Det er spådd litt kaldere mot helga, og det vil hjelpe litt. Sånn som været er nå tennes det mye lettere, sier Haagenrud. 

Mellom 15. april og 15. september er det bålforbud i Norge, som vil si at det i denne perioden er forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i, eller i nærheten av, skog og annen utmark.

Sikker hverdag skriver det er opplagt at det ikke kan starte en større brann, er lov til å tenne bål selv om det er generelt bålforbud. Det er også lov til å grille på tilrettelagte grill- og bålplasser som kommunen har godkjent.  

– Men det er lov til å bruke huet før du tar fram fyrstikkene, sier brannsjefen. 

- Har vært nære på

Utrykningene brannvesenet har hatt i Elverum den siste uka har stort sett gått bra, men Haagenrud forteller at det har vært på nære nippet til å ta fyr i hus, uthus og garasjer flere ganger. 

– Det er fortsatt noen som driver med bråtebrenning, og de bør tenke over at én ting er at det er brannfarlig, men samtidig skaper det problematikk for asmatikere og allergikere, sier brannsjefen.

Han sier at en brann kan se uskyldig ut, men kommer det et vindkast er det lett å miste kontrollen. 

Fakta
  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.

  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.