• DOBBELT OPP: Helge Væringsaasen, i Gotmar Rustads rolleskikkelse, med bysten av Væringsaasen utenfor Rådhuset i Elverum. (Foto: Privat)

I år er det 100 år siden Helge Væringsaasen døde – en mann som har blitt omtalt som «Østerdalens merkeligste». Dette markeres på mange måter her i hjemkommunen hans Elverum.

Blant annet var det en omvisning på Korsbakken tidligere i høst, der det møtte opp om lag 300 personer for å se hvordan han bodde.  

Nå skal også arrangementet «Eventyrlige Elverumsinger» presentere forskjellige sider ved Væringsaasens innholdsrike liv. 

– Hadde stor betydning

– Når vi prater om eventyrlige elverumsinger, så er det vel neppe noen som har gjort så mye rart, vært så bereist og betydd så mye for Elverum som Helge Væringsaasen, sier Gotmar Rustad. 

Lørdag står han på scenen i Elverum kulturhus, som nettopp Væringsaasen. 

– Jeg både gleder meg og gruer meg, men det er moro å ha fått utfordringen, sier Rustad. 

Mange kjenner han kanskje best fra forestillingen «En akevisitt» på Løiten Brænderi, men Væringsaasen er den første personen han spiller som har vært død i 100 år. 

– Elverum kommune har engasjert meg til å gestalte Væringsaasen i mange forskjellige sammenhenger dette skoleåret. Jeg har prøvd meg noen ganger allerede, men det blir fryktelig spennende å gjøre det i kulturhuset, der kanskje noen av etterkommerne hans vil se på, sier han.  

Vil vise personen Helge Væringsaasen

Lørdagens arrangement blir det femte i rekken av «Eventyrlige Elverumsinger», og Steinar Hovland i kommunen lover et sammensatt program. 

– Glomdalsmuseet har laget en ny utstilling om Helge Væringsaasen og familien hans, så konservator Jorunn Gunnestad, som har jobbet mye med denne samlingen, vil snakke om han. Publikum kan dermed bli kjent med han som person, gjennom det hun forteller ut fra alle gjenstandene som er samlet inn, sier Hovland. 

Forfatter Terje Thronæs, fra Elverum historielag, har skrevet bok om den eventyrlystne elverumsingen, og kommer for å fortelle om sin opplevelse av Væringsaasen. 

– Og kanskje om noen ting som ikke er tatt med i alle bøker og hefter om han. Denne gangen prøver vi å få fram et bilde av Væringsaasen som person, og ikke bare de store sakene han gjorde og stod for, sier Hovland. 

Håper på fullt hus

Arrangementet finner sted i Veslestua på Kulturhuset i Elverum, som har 50 sitteplasser. 

– På de tidligere «Eventyrlige Elverumsinger-arrangementene» har besøket variert litt etter hvor kjent personen er her i Elverum. Vi har hatt fullt hus på flere, og regner med at vi selger ut alle billettene denne gangen også, sier Hovland. 

Både han og Rustad tror arrangementet på lørdag blir veldig moro, og ikke minst lærerikt for de som møter opp.