• ØNSKER Å MOTIVERE: Renovat Nzeyimana håper han kan bidra til at flere får mulighet til å gjøre det de ønsker.

– I år skal vi sykle Elverum-Kongsvinger, så Kongsvinger til Oslo. Så vi starter med å sykle langs Glomma, forteller Renovat Nzeyimana.

Han inviterer Elverums befolkning til å være med han på sykkeltur nok en gang. Denne gangen er turen på over 150 kilometer. 

– Siden vi skal sykle så langt, så er den nedre aldersgrensen for å være med 16 år, og man bør være relativt trent, sier han. 

– Å takke med ord holdt ikke

Hovedgrunnen til at sykkelaksjonen går til Oslo i år, er fordi Renovat ønsker å hedre et eldre ektepar som har støttet flyktningene i Malawi med 20.000 kroner siden 2014. Paret er opprinnelig fra Elverum, men er nå bosatt i Oslo.

– Jeg hadde ingen annen måte å takke de på enn å gjøre dette. Å takke dem med ord holder ikke, sier Renovat, som har valgt å dedikere sykkelturen til ekteparet. 

Formålet med sykkelturen er, i år som i fjor, å samle inn penger til flyktningarbeid i Malawi. Blant annet ved å støtte en student som går på universitetet der, som har igjen to år. Renovat ønsker å samle inn penger til han, slik at han kan bli ferdig med skolen.

– I tillegg er det en yrkesskole der, som sykkelaksjonen i Elverum har bidratt til å bygge tidligere, og med årets aksjon ønsker vi å skaffe moderne snekkerutstyr til dem, sier han.  

Har selv Vært flyktning

Renovat har selv bodd åtte år sammen med familien i flyktningleiren Dzaleka i Malawi. 

– Mitt tredje formål med sykkelaksjonen er å bruke mine smerter som en ressurs, slik at de som kanskje sliter også kan løfte hodet og få håp, sier han.

Renovat begynte å sykle i 2010, da han fikk skiveprolaps og ikke kunne løpe lenger.

– En dag var det som om sykkelen bare stod der og sa "her er jeg, bruk meg", smiler han. 

Initiativtakeren har ingen forhåpninger om hvor mange som kommer til å være med og sykle fra Elverum til Oslo 20. juni.

– Jeg har god erfaring med at folk i Elverum stiller opp, men jeg kommer til å sykle uansett hvor mange som kommer, sier han.

Han håper at det i hvert fall blir med sju-åtte andre syklister på turen.