Fredag 27. mai arrangerte politirådet i Elverum dagsseminar om utenforskap, kriminalitet, radikalisering og voldelig ekstremisme på den gamle sykepleierskolen.

iElverum møtte Faten Mahdi Al-Hussaini og Siri Marie Seim Sønstelie fra JustUnity rett før de skulle inn å holde foredrag for forsamlingen.

Må huske medmenneskelighet

 – Vi skal snakke om hvordan vi kan forebygge radikalisering og ekstremisme, og hvordan ungdommer egentlig blir radikaliserte og ekstreme. Hva som gjør at noen unge velger å reise til Syria, forteller Faten Mahdi Al-Hussaini.

– Dette er viktig å ta opp nå fordi man ser at verden er i endring, den er mer globalisert og det er mange ulike kulturer man kan føle utenforskap for, legger Siri Marie Seim Sønstelie til. 

Hun forteller videre at JustUnity også er opptatt av at utenforskap handler om mye mer enn akkurat dette.

– Utenforskap kan være alle oss i samfunnet som føler på å være ekskludert. Det handler om at vi alle sammen begynner å se medmenneskene rundt oss litt mer. Dette er et enkelttiltak som alle sammen kan bidra med, sier hun.

Selv følt ekstremisme

JustUnity ble stiftet i 2015, og Faten var med på å starte opp organisasjonen. Formålet er å gi kunnskap og forståelse om årsaker til radikalisering, slik at dette kan motarbeides.

Faten ble selv kjent da hun høsten 2014 holdt en kraftfull appell under demonstrasjonen mot IS. Hun er opprinnelig fra Irak, og har personlig følt ekstremisme og terrorisme på kroppen.

Siri Marie er en av de overlevende fra Utøya, og har studert menneskerettigheter i USA og tok sin master i London i fjor om ekstremisme og avradikalisering. Hun har sluttet seg til JustUnity.

130 påmeldte

Folkehelsekoordinator i Elverum kommune, Roy Heine Olsen, kan fortelle at det var rundt 130 personer på dagsseminaret om utenforskap, kriminalitet, radikalisering og voldelig ekstremisme på Helsehuset fredag.

– Disse er fra ti ulike kommuner, og det er blant annet folk fra politiet her, kirken, konfliktrådet, muslimsk senter her i Elverum. Det er en god blanding av folk her, men enheten er at de er engasjerte i arbeid med ungdom og voksne, forteller folkehelsekoordinatoren.  

Han setter stor pris på at Faten og Siri Marie kunne komme og snakke for forsamlingen.