• UTFORDRENDE: Erik Lukashaugen kan fortelle at det var mye jobb med å legge om til solørdialekt på låtene. (Pressefoto: Vår Wilse)

– Jeg har prøvd å lære meg å synge solung på denne plata, fordi tekstene jeg har satt toner til er skrevet på veldig bred dialekt, forteller visesanger Erik Lukashaugen.

Det er «Solørdekt på dialekt» av forfatter Tore Hestbråten fra Finnskogen som er bakgrunnen for plata, som er et bestillingsverk skrevet for Litteraturfestivalen i Grue 2016.

– Har tatt tid å lære

– Jeg har brukt mye tid på å lære meg solung, og selv om det ikke er mange mil mellom oss så er det en del forskjeller og dialekta er veldig nyansert, sier elverumsingen. 

Han har fått masse veiledning av lokalfolket, og har selv foreldre fra Grue.

– Men foreldrene mine er så avslepne at det ikke var til spesielt mye hjelp dialektmessig, humrer han. 

Tidligere har visesangeren tonesatt mange av Hans Børlis tekster, og kan fortelle at prosessen med å jobbe med Hestbråten sin lyrikk har vært ganske lik.

– Begge to er lyrikere som har jobbet mye med tekstene sine, så man må gå varsomt fram. Jeg er opptatt av at teksten skal stå i sentrum, sier Lukashaugen. 

Den største forskjellen var at han denne gangen måtte lære seg dialekt i tillegg. 

Travel førjulstid

Den 22. oktober blir det CD-releasekonsert for «Finnskogvegen» på Kommunehuset Folkvang, i den gamle lærerskoleaulaen i Elverum. 

– Da fremfører vi mange av låtene fra plata for første gang, og jeg har med fullt band, sier Lukashaugen.

I tillegg skal en gruppe musikere fra Elverum Janitsjarkorps være med på konserten. De har vært med og spilt inn et av sporene på den nye plata. 

– Så det blir fullt med folk på scenen, og så får vi håpe at det blir like mange folk i salen, smiler visesangeren.

Det er ikke bare i Elverum han skal holde konserter. Den 17. oktober legger han ut på en omfattende seksukers turne på Øst- og Sørlandet med backing-bandet Arbeidslaget.

I tillegg skal han spille om lag femten solokonserter på institusjoner for eldre fram mot 1. desember.