Barnehagedagen er en dag som siden 2005 har blitt markert i mars hvert år, og er et samarbeid mellom Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB). 

– Formålet med denne dagen er å synliggjøre det barna får oppleve, erfare og lære i barnehagen. Barnehagedagen kan bidra til å spre kunnskap om barnas hverdag og barnehagens innhold, og det synes vi er fint å kunne markere, sier Lillian Skjærvik som er leder for Utdanningsforbundet i Elverum. 

Lek er viktigst

Temaet for Barnehagedagen i år er «Vi vil leke».

– Det passer veldig godt, for vi er i ferd med å få en ny rammeplan. Den er revidert, og på forhånd har barna blitt spurt om hva de synes er viktigst med barnehagen. De svarte at det viktigste er å leke, og å ha noen å leke med, forteller Skjærvik. 

Markeringa har et bredt program i Elverum, og aktivitetene vil finne sted i Rådhuset, på kinoen, på biblioteket og i parken.

– I parken blir det ulike lekeaktiviterer som tar utgangspunkt i temaet «Vi vil leke». For eksempel «vi vil leke med sanser», «vi vil leke med former», farger, kroppen, bevegelse og så videre, forteller Ingunn Brønstad, som er kompetanserådgiver for oppvekstsektoren i Elverum kommune. 

Variert program

Det kommer også noen eksterne aktører som skal ha flere forestillinger for barna. 

– Bandet Lekerommet skal ha forestillingen «Kyllingen som ikke kunne synge», Musikkdetektiven kommer og skal leke med lyd sammen med barna, kulturskolens Magne Baugerud blåser liv i musikkteateret «Jakten på Snarken», Erik Lukashaugen skal ha en minikonsert, og det blir et eget band med blant annet oppvekstsjef Tord Arnesen og Morten Wærhaug, forteller Brønstad.

I tillegg til alle forestillingene blir det allsang i parken, ordfører Erik Hanstad kommer og klipper snor, og det blir en egen filmfestival i kinoen der de som er eldst i barnehagen skal vise fram animasjonsfilmer som de har laget selv.

– Folk må gjerne komme og se, det er åpent for alle, sier kompetanserådgiveren.

Kan bli 800 barn i parken

Alle barnehagene i Elverum er invitert på markeringen, både de private og de kommunale.

– Til sammen er det 18 barnehager her, og vi håper alle kommer. Det blir kanskje 700-800 barn i parken, sier Brønstad.

Lillian Skjærvik har jobbet med Barnehagedagen siden oppstarten, og er glad for å ha fått med Brønstad på laget. 

– Som leder i Utdanningsforbundet har det ikke vært så lett å tenke ut den nye tanken bak arrangementet hvert år, men det slapp jeg i år. Ingunn tok tak, samlet frivillige folk og dro igang dette her. Vi har hatt masse brainstorming og planlegging, roser Skjærvik.  

Brønstad synes det veldig artig å jobbe med arrangementet, selv om det er mye jobb.

– Vi er en arbeidsgruppe på seks personer som står bak og har jobbet veldig fint sammen, sier hun.

Nå håper damene på fint vær og påskesol den 14. mars. 

– Men uansett så er sola der, og det er unga, smiler Skjærvik.