• NAMIBIABUTIKKEN: Selv om arrangementet finner sted på Elvarheim, så er også Namibiabutikken åpen som vanlig samme dag.

Namibia har vært selvstendig siden 1990, og tirsdag kan alle som ønsker være med og markere dette på Elvarheim.

– Dette er en kveld der det blir informasjon om alt engasjementet som er i Elverum inn mot Namibia. Både med Namibiaforeningen, Elverum kommune og samarbeidet Høgskolen i Innlandet har med landet, forteller Vidar Wie Østlie som er daglig leder i Namibiaforeningen. 

Studenter forteller

På markeringen kommer også norske studenter som har hatt praksis i Namibia i tre måneder, for å fortelle litt om sin opplevelse.

– Det er både sykepleierstudenter, førskolelærere og lærere som har hatt praksis, men denne gangen er det førskolelærere som kommer på markeringen, sier Wie Østlie. 

Tirsdagens arrangement vil vare i omlag to timer. 

Var okkupert av Sør-Afrika

Namibia-arbeidet i Elverum startet i 1980 med en konfirmantaksjon. Hensikten var blant annet å få fokus på noe mer enn egen fortjeneste til konfirmasjon, opplyser Elverum kommune.

Det var kateket Dag Hareide og flere ildsjeler fant fram et lite land med liten befolkning, lang kystlinje og en forhistorie under tysk okkupasjon. Namibia-aksjonene flyttet seg rundt i Norge, og ble ganske snart til Namibiaforeningen, skriver kommunen på sine hjemmesider. 

– Namibia var okkupert av Sør-Afrika og hadde et apartheid regime. Det var en frigjøringskamp som kulminerte i 1989, og dermed ble det innsettelse av ny president og parlament 21. mars 1990, forteller daglig leder i Namibiaforeningen. 

Han oppfordrer folk som ønsker å vite mer om Namibia til å møte opp på markeringen tirsdag.