– Det er to ting som skjer nå på søndag; for det første skal vi avduke de første historiske skiltene om Elverum 1940, og det andre som skjer er at vi skal gå en rute i Leiret som følger sporene etter Kongens nei, sier Stine Skrutvold Skjæret i Anno Museum. 

Vandringen følger punktene som ligger inne i appen «KulturPunkt», der Skrutvold Skjæret selv har lagt inn informasjon som forteller om konsekvensene etter Kongens nei og bombingen av Leiret.

– I appen er det både bilder, videoer og skriftlig informasjon som hører til de forskjellig punktene, forteller hun.  

Mye på programmet

Den historiske vandringen søndag starter utenfor Rådhuset, der avdukingen av skiltene finner sted, og fortsetter så opp til Matglede, der det blir en liten forfriskning mens historien om Slakteriet fortelles.

– Så går vi ned via Sparebanken og Gaarder gård, over til Glomdalsmuseet der det blir kaffe og vaffel spandert av Elverumregionen, forteller kommunikasjonssjefen i Anno.

Det blir også muligheter for omvisning i den nye delen av Kongens Nei-utstillingen, som omhandler bombingen av Elverum. I tillegg blir det visning av filmen "Leiret reiser seg", som Østlendingen har laget.

Forteller om kongebesøket og bombingen

Den som har sett filmen «Kongens nei», har kanskje fått med seg at kongen faktisk var innom et sted i Elverum sentrum i 1940.

Dette var på Gaarder gård, og Anne-Birthe Aakran Eek vil selv delta som guide på den historiske vandringen førstkommende søndag. Hun skal fortelle om to ting som skjedde på Gaarder under krigen i 1940.

– Jeg skal snakke om besøket vi hadde på kvelden den 9. april 1940, og om hva som skjedde under bombingen to dager etterpå. Vi har spor etter begge deler på gården, sier Aakran Eek.

Hun synes det er veldig moro å kunne være med og formidle, selv om hendelsene skjedde før hun selv ble født.

Stigende interesse for kongens nei

Er det fremdeles stor interesse for «Kongens nei» i Elverum? Det er jo en stund siden filmen gikk på kino. 

– Jeg har vært ute og reist litt, og spurt folk om de har sett filmen. Utrolig mange som ikke har noe med Elverum å gjøre har sett filmen, og kjenner til hendelsene, sier Aakran Eek.

På Anno Glomdalsmuseet merker de at interessen rundt Kongens nei tar seg opp.

 – Vi får stadig inn bestillinger på omvisninger og foredrag. Jeg vet ikke hvor mange busslaster vi har hatt, og kommer til å ha i løpet av sommeren, men interessen er stigende, sierkommunikasjonssjefen.

I forbindelse med lanseringen av appen og de historiske skiltene er det også stelt istand en konkurranse.

– De som vil delta kan hente seg et kort, inspirert av rasjoneringskortene fra krigen, på biblioteket eller på Glomdalsmuseet. Deretter er det bare å bruke sommeren til å samle inn koder fra skiltene som henger rundt om i Elverum. Det blir som en slags stolpejakt, forteller Skrutvold Skjæret.