• I TRONDHEIM: NiklasSølvberg-Øverby har ikke gitt seg med korpsmusikken, selv om han flyttet fra Elverum for ett år siden.

I vår serie om Elverum Barne- og Ungdomskorps (EBU) i deres jubileumsår, skal vi denne gangen bli bedre kjent med en 20-åring som har lang fartstid innen korpsmusikken. 

Det har vært travle tider. Å være student i Trondheim er ikke noe latmannsliv. Vi rekker noen ord med Niklas Sølvberg-Øverby som innimellom oppgaveskriving og eksamen forteller hva Elverum barne- og ungdomskorps og korpsspilling har betydd for han – så langt.

Fellesskap og samarbeid

Niklas Sølvberg-Øverby begynte å spille i Elverum barne- og ungdomskorps i 2006 og fant seg godt til rette i aspirantkorpset første året.

– Jeg hadde spilt ved kulturskolen i noen måneder og fått individuell opplæring. Da var det naturlig å bli med i korpset å lære å spille sammen med andre. I tillegg fikk jeg spille solostykker i korpssammenheng, og på huskonsertene som kulturskolen arrangerte, sier musikeren.

Han husker at de ble tatt godt i mot av aspirantdirigent Krzysztof Szostak, fra første øvelse.

Aspirantkorpset ble startet for å gi unger som vil spille et blåseinstrument en «mykere» inngang inn i hovedkorpset.

Antallet medlemmer varierer fra år til år, men ideen om å øve på samspill, på musikk som er tilpasset nivået, er alltid det samme.  

Fellesskap og samarbeid med andre har Elverum barne- og ungdsomskorps alltid lagt vekt på. Det er sosialt og gir også større musikalske muligheter.

EBU har hatt samarbeid med de andre korpsene i kommunen, men også korps fra nabokommunene. I juni reiser korpset på sommertur sammen med Hernes og Åsnes skolekorps.

– Det jeg husker best fra EBU var de gangene vi skulle spille sammen med andre korps. Vi var for det meste to-tre trompeter i EBU mens jeg spilte i korpset, så det var alltid spennende å spille når vi var 5-7 trompeter isteden, sier Niklas.

Trompeten er med fortsatt

Allerede for over 11 år siden tok altså Niklas fatt på trompetspillingen.  

– Jeg valgte trompet fordi jeg syntes det var et kult instrument, og fordi jeg kunne spille melodistemmer, sier Niklas.

Og den dag i dag har han altså med seg trompeten, og angrer ikke på valget.

– At instrumentet ble trompet er jeg glad for, og er nok grunnen til at jeg også fremdeles spiller, sier 20-åringen.

Da han flyttet til Trondheim for nesten ett år siden begynte han å spørre andre studenter som hadde bodd i Trondheim noen år, om de visste om det var noen korps knytta til fakultetet.

Han trengte heldigvis ikke å lete lenge.

- Under immatrikuleringen (første skoledag, journ. anm.) var det oppvisninger på vegne av mange studentorganisasjoner, deriblant korps. Dagen etter var jeg på min første øvelse med Dei Taktlause, forteller Sølvberg-Øverby.

Dei Taktlause er studentorkestret for Fakultetet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk, ved NTNU i Trondheim. De samler korpsmusikere fra fjern og nær, som har erfaringer fra korpslivet der de kommer fra.

- Det å spille i korps har gitt meg muligheten til å komme i kontakt med andre studenter som går ulike linjer og som har kommet lenger i studiet enn meg, og jeg har fått mange venner på tvers av studieretninger gjennom Dei Taktause, sier elverumsingen.

– Gir meg ikke med det første

Elverum barne- og ungdomskorps er 20 år i år, og mange unger og ungdommer i Elverum har startet sin hobby i korpset.

Norges musikkorpsforbund har en visjon om at korps er en hobby for livet. EBU mener Niklas Sølvberg-Øverby er et bevis på dette.

Selv med sine kun 20 år, har han vist at en gang engasjert i korps – alltid engasjert i korps.

Han har deltatt i EBU, vært aktiv i Elverum Janitsjarkorps, og nå altså Dei Taktlause. Hva framtiden bringer er selvfølgelig ikke lett å si, men det er nok ikke slutt etter studietiden.

– Fra jeg begynte ved kulturskolen har jeg vært avhengig av å låne instrument fra korpsene jeg har spilt i, både mens jeg spilte i EBU og Janitsjaren. Da jeg startet i Dei Taktlause kjøpte jeg meg mitt første instrument, så akkurat hvor lenge jeg kommer til å spille vet jeg ikke, men jeg kommer nok ikke til å gi meg med det første, forteller trompetisten.