• SNART JAKT IGJEN: Leder i Fallviltgruppa i Elverum, Jan Erik Olbergsveen, med en elgokse på 291 kilo fra en tidligere jaktsesong. (Foto: Privat)

– At det ble påkjørt åtte elger i august er nesten mer enn normalt, selv om elgstammen nå er mye lavere enn den var for seks-sju år siden, forteller leder i Fallviltgruppa i Elverum, Jan Erik Olbergsveen.

Bare siden 1. mai i år har det blitt påkjørt omlag 18 elger, og hittil i 2017 har det skjedd over 60 påkjørsler i kommunen.

Forventer flere

– Det har lett for å komme opp i 100 elg- og rådyrpåkjørsler i løpet av ett år, så vi forventer flere i løpet av høsten. De første timene etter at skumringen kommer er veldig farlige, sier Olbergsveen. 

Da er det stor trafikk på veiene, i tillegg til dårligere sikt.

– Så folk må kjøre sakte. Spesielt der det er elgskilt, oppfordrer han.

Det er Trysilveien som har flest elgpåkjørsler i området, men også riksveiene er skumle.

– Det ble litt bedre etter at vi fikk lys opp til Cirkle K og gjennomsnittsmåling opp til Bergeberget, men det smeller allikevel, sier lederen av Fallviltgruppa.

Påkjørsler av rådyr har økt mye

Hittil i år har det også vært en god del påkjørsler av rådyr i kommunen.

– Bare siden 1. mai er det påkjørt 26 rådyr i Elverum, noe det var det mye mindre av tidligere, forteller Olbergsveen.

Han tror litt av grunnen er at mange av dyrene beiter langs veikanten.

– Når det da kommer biler blir de redde og løper ut i veien, forklarer han.

Ser optimistisk på årets elgjakt

Den 25. september starter elgjakta, og Olbergsveen skal selv være med for 55. gang. Fallviltgruppa registrerer ikke antall elg i skogen i Elverum, men lederen ser optimistisk på jakta som snart setter igang.  

– Jeg har stort sett oversikt over vestre del av Sørskogbygda, og vi får stadig inn meldinger fra folk som har sett elg. Men jeg er veldig spent på hvordan elgbestanden er i områdene rundt ulverevirene, der det har kommet unger. Det gjelder både i Nordre Elverum og mot Heradsbygda og Kynndalen, sier han.