Filmfestivalen starter så smått onsdag 16. november med festivalforspill med Kongens Nei på Glomdslamuseet. Så går det slag i slag med et bredt og ganske tettpakket program torsdag, fredag, lørdag og søndag.

Og at programmet er stort, er det ikke noe tvil om. Her ventes foredragsholdere og andre eminente gjester som Hilde Frafjord Johnson, Øystein Bogen, Andrei Nekrasov, Thorvald Stotenberg, Jan Erik Vold og Henrik Martin Dahlsbakken.

- Vi starter med et forspill til filmfestivalen allerede onsdag kveld, da dette faktisk er to måneder siden det var førpremiere på Kongens Nei i Elverum. Da vil vi se litt bak hendelsene og ikke minst litt bak kulissene. Vi skal være på Glomdalsmuseet og dit kommer Jan Trygve Røyneland, som ble godt kjent blant elverumsingene under innspillinga. Han er både manusforfatter og regi-assistent på filmen. Dette forspillet håper vi skal bli en liten forsmak på festivalen, sier Mona Pedersen.

Åpner torsdag

Torsdag kveld foretas den offisielle åpningen. I år det Hilde Frafjord Johnson, tidligere utviklingsminister, som skal åpne festivalen. Åpningsfilmen er Agnus Dei, en Fransk og Polsk spillefilm. 

- Torsdag er den offisielle åpningen av festivalen. Den foretas i år av Hilde Frafjord Johnson. Og i år er det for øvring stor deltakelse i Pitchekonkurransen, som vil foregå torsdag på dagtid, sier Mona Pedersen.

Hun kan fortelle at det er mange forskjellige temaer som blir tatt opp i løpet av fimfestivalen. 

- Hovedtemaet i år er at vi stiller spørsmålet om hvem vi egentlig kan stole på. Vi lever jo i en tid hvor vi får tilgang til utrulig mye informasjon, og hva skal vi egentlig tro på? Hvor står kildekritikken og hva er de ulike motivene. Vi har da fem ulike filmer hvor vi blant annet viser den mest kontroversielle dokumentaren som har vært i år, sier Mona Pedersen og legger til:

- Filmskaperen av denne filmen, Andrei Nekrasov, kommer for å snakke om The Magnitsky act - Behind the scenes.  Det har vært veldig mye styr rundt denne filmen. Filmen ble stoppet i Grimstad og det har vært mye debatt og juridisk oppkok rundt denne filmen. Men vi tar sjansen på å vise denne filmen, og det avsluttes med en paneldebatt hvor vi spør «Hvem kan vi stole på?», sier Mona Pedersen.

Noen lokale foredragsholdere

Filmfestivalen, Movies on War, har vært arrangert fem år tidligere, og dette er den sjette utgaven. Det er mange store navn som gjester festivalen. Men også lokale personligheter kommer til å holde både foredrag og samtaler.

- Vi synes det er viktig at vi knytter festivalen opp mot det som skjer i regionen vår. Det er jo en grunn til at Movies on War arrangeres i Elverum. Så vi er veldig fornøyde med å ha den serien som gikk på NRK, Jenter for Norge. Den er klippet ned til en spesialversjon som vises under festivalen. Den sesjonen ledes av NRKs journalist Tom Haakenstad og Østlendingens Gunnar Østmo, sier Mona Pedersen.

Hun har stor tro på at årets program skal appellere til de aller fleste, og vil trekke frem en sesjon lørdag som «rosinen i pølsa».

- Jeg vil gjerne få trekke frem noe som på en måte blir «barnet» mitt, så kommer Jan Erik Vold til Elverum på lørdag kveld. Sammen med Elsa Kvamme, skal de snakke om den Norske «Anne Frank», Ruth Maier. Der har Jan Erik spilt en viktig rolle for å bevare hennes dagbøker og gi de ut, og Elsa Kvamme jobber nå med et filmprosjekt om dette. Da er det Sigrun Slapgard som skal lede den samtalen og vi får klipp fra filmen og Jan Erik skal lese litt for oss. Jeg tror det kommer til å bli en ganske fin kveld, så jeg håper mange kommer til Festsalen i Elverum kulturhus lørdag kveld, smiler Mona Pedersen.

Større og større respons

Det har blitt en tradisjon at Movies on War arrangeres i Elverum i midten av november. Fra den spede start med liten interesse rundt festivalen, ser programansvarlig, Mona Pedersen, at de nå ser at flere og flere viser interesse for filmfestivalen.

- Jeg tror at uansett hva du skal starte med av rein kulturaktivitet, så må du være en tolvmodig sjel. Vårt budskap er å vise film som omhandler krig, og det er vanskelig å dytte dette inn i lørdagskosen. Men jeg tror at vi har begynt å feste oss nå, og det merker vi på responsen vi får og interessen lokalt. Vi tar riktige steg hvert år i rett retning. Hvert år ser vi litt mer interesse, litt høyere besøk og litt høyere billettinntekter, sier Pedersen og legger til:

- Jeg ville nok ikke brukt like mye tid og gitt så mye av meg sjøl hvis jeg ikke hadde tro på at dette er noe Elverum og verden trengte. At dette er et litt kjærkomment tilskudd til en medieverden hvor alt er basert på klikk og «likes». Jeg tror faktisk at verden har litt behov for litt rom for å reflektere og for å se fremover, men samtidig se litt bakover for å forstå hvorfor ting er som de er i verden, sier Mona Pedersen.

Pedersen forteller at om man ønsker å vite mer om filmfestivalen er det bare å klikke seg inn på moviesonwar.no eller deres Facebook-side.

Les også
NYHETER FIlmfestivalen Movies on War prøver å gi publikum innsikt og kunnskap i krigen og konfliktens vesen. Samtidig ønsker de å være en festival som fokuserer på fred og forsoning.