I flere år har befolkningen i Sørskogbygda slitt med trege og ustabile bredbåndlinjer som går gjennom det gamle kobbernettet. Bygdeutviklingsgruppa i Sørskogbygda gjør nå sitt beste for å få Eidsvia til å bygge ut fiber i den lille bygda øst i Elverum. 

- Slik det er i dag er det ingen privat aktør som ønsker å bygge ut fiber her. Derfor har vi bestemt oss for å jobbe mot en løsning med dugnadsfiber sammen med Eidsvia og kommunen, sier Ragnhild Bekk, i bygdeutviklingsgruppa i Sørskogbygda.

PÅVIRKER BOLIGPRISENE

Flere undersøkelser viser at bredbåndforbindelsen har mye å si for fraflytting og eiendomsverdien i utkantene.  

- Fiberbredbånd vil bety mye for å opprettholde befolkningen på det nivået som er nå. Internettforbindelsen er blant tingene som er viktig for folk som skal kjøpe bolig, særlig for unge som skal kjøpe hus på bygda, sier hun. 

Sørskogbygda ligger knapt 20 minutter unna Elverum sentrum og fiberbrebånd vil i følge Bekk gi helt nye muligheter. 

BYGDA BLIR MER ATTRAKTIV

- Mange private og offentlige tjenester er basert på Internett og er viktige for folk. Denne investeringen gir mulighet til å jobbe og studere hjemmefra, i tillegg til bedre tilgang til nyheter og underholdning. I reiseavstand er det ikke langt fra Elverum til Sørskogbygda, og denne utbyggingen kan gjøre det langt mer attraktivt og bosette seg i Sørskogbygda, forklarer hun.  

Bygdeutviklingsgruppa forsøker nå å få folk i området til å klikke seg inn på jegvilhafiber.no og melde sin interesse der. 

- Den viktigste dugnaden er å melde sin interesse innenfor området. Det må være en viss interesse for at man skal kunne gå videre med prosjektet. Eidsiva er avhengig av at dette skal bære seg på sikt. Om mange nok melder interesse er håpet å få startet utbygging i flere områder i Sørskogbygda, sier Bekk. 

MÅ MELDE INTERESSE

Påmeldingen kartlegger interessen for fiber og er på ingen måte binnene.  

- Å vise interesse er ikke binnene. Det vil komme på et senere tidspunkt. Vi har sendt ut informasjon til bedrifter og foreninger, innkalt til informasjonsmøte, vært ute i media, og nå sender vi ut et informasjonsskriv til alle husstander. Hvis interessen er der vil Eidsvia være med i neste omgang, opplyser hun. 

Grupppa har beregnet at det tar cirka ett år fra igangsetting til fibernettet er på plass. Om interessen er stor nok i august/september og selve prosjekteringen kan begynne, vil det trolig ta et år før Sørskogbygda er skikkelig på nett.