Hos Vianor i Elverum har de allerede merket kjøre, og de står klare til å ta imot alle som vil skifte eller kjøpe nye sommerdekk. Jan Carlsson ved Vianor anbefaler allikevel de som skal til høyere strøk om å vente med dekkskift.

- Det er veldig tidlig med dekkskift nå. For når påsken kommer så tidlig som den gjorde i år, synes vi det er litt tidlig. Det har jo lett for å komme litt snø etter påske, sier Jan Carlsson.

Stor trafikk

Allerede har Vianor byttet til sommerdekk for mange kunder. Og flere er ventet.

- Det er en del som allerede har byttet til sommerdekk. Fristen for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er jo første mandagen etter andre påskedag, og det er jo i dag, sier Carlsson.

Mange av kundene kommer tidlig, og det har Vianor merket.

 - Vi har allerede byttet mange hjul. Og det er klart, har man ikke er avhengig av bilen sin, og ikke må ut ved sju-tiden om morgenen så trenger man ikke vinterdekk, sier Jan Carlsson.

Mange venter

Det er, ifølge Carlsson mange som vegrer seg for å bytte første helga. Og de som har hytte i fjellet bør vente.

- Det er mange som venter. De har sikkert en hytte i fjellet, eller skal til høyereliggende strøk. da venter de. Og det gjør de nok smart i. Det er fornuftig og tenke trafikksikkerhet oppi dette også, sier Jan Carlsson.

En fin huskeregel å ha med seg, er at om man skal i høyden og vet at det er muligheter for snø bør man vente med å legge om til sommerdekk.

Valget av dekk er viktig

Når man skal velge nytt sommerdekk er valgene uendelige. Ifølge NAF, Norges Automobilforbund, kan lang bremselengde og vannplanning få store konsekvenser. Det er Carlsson enig i.

- Man må finne dekk som takler vannplanning ganske godt. Noen ser også på støymengde og drivstofforbruk når de skal velge nytt sommerdekk, sier Jan Carlsson.

I NAFs store dekktest heter det: «Nokian Hakka Green er et sommerdekk med topp prestasjoner på våt vei. Det er bygget for å rulle lett og gjør det. Det presterer godt i stort sett alle andre disipliner også. Testførerne kommenterer at dekket føles svært stabilt og trygt å kjøre i kritiske situasjoner. Dekket støyer litt mer enn de beste.»

Når bør du skifte?

Jan Carlsson hos Vianor anbefaler alle til å være helt sikre før de skifter til sommerdekk.

- Når du bør skifte, har alt med dine behov. Er du ikke helt avhengig av bilen hver dag, så kan du vente. Og kjører man piggfritt anbefaler jeg å vente til den siste snøen har kommet, sier Carlsson.

Og når den kommer, ja det vet man jo egentlig ikke.

Fakta
  • Piggdekk eller kjettinger brukes i perioden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I denne perioden benyttes sommerdekk. (Kilde: NAF)