Det er første gang Elverum Folkehøgskole satser så friskt som med musikalen «Rent». Det er egentlig en stor musikal med mange skuespillere involvert. Men på Folkehøgskola har de «skoleversjonen» av musikalen, og den er noe mindre enn originalen. Samtidig har hele klassa bidratt.

- Det er ei klasse på åtte personer, og alle er med i musikalen, forteller Beate Østbye, som er lærer ved folkehøgskola og regissør for musikalen.

Iselin Kvaale og Ida Therese Høvik er to av skuespillerne som nå gleder seg til å vise musikalen for de som vil komme og se den.

- Elverum trenger kultur, og jeg tror at elverumsingene kommer til å like forestillingen vår, sier Iselin Kvaale.

Sex, dop og penger

Hele musikalen i skoleversjon fremføres med noen endringer og lokale tilpasninger for at den skal passe inn med åtte skuespillere på Elverum Folkehøgskole fredag og lørdag. Kvaale forteller at bohemen, livet og sykdom blir et reelt tema.

- Rent er en musikal som handler om livet til bohemen i Amerika på 1990-tallet. Og det er sykdom med blant annet AIDS som er tema, men også kjærlighet, sier Iselin Kvaale.

I klassa til Kvaale og Høvik er det sju jenter og én gutt. Derfor måtte den ene hanen i flokken spille kvinne i musikalen.

- Noen av skuespillerne har «byttet» kjønn i musikalen, men jeg spiller kvinne, sier Ida Therese Høvik og legger til:

- Min karakter er litt vill og utfordrende. Hun er veldig «over alt» og er en «diva» som vil vise seg frem, sier Ida Therese Høvik.

Har øvd i over en måned

Elevene ved musikallinja ved Elverum Folkehøgskole har jobbet med oppsetningen nå i over en måned, og fredag er det premiere. Det har vært et stort manus og skulle lære seg på litt over en måned.

- Vi fikk manuset før vinterferien, også har vi jobbet i rundt en og en halv måned med det. Nå har vi hatt en og en halv uke hvor vi kun har jobbet med «Rent». Så nå begynner det å ligne på noe, sier Ida Therese Høvik. 

Østbye forteller at det har vært krevende, men at hun har mange flinke elever i klassa si.

- «Rent » er en sangmusikal tvers igjennom, men vi har mange flotte sangere i klassa i år og det er kjempemoro å arbeide med dem. Det har vært en liten utfordring å skulle oversette tekstene til norsk, for så å sette de sammen på en god måte, sier Beate Østbye og legger til:

- Vi fremfører musikalen på norsk, og har fått CD'en med musikken som vi har leid fra England. Ved oversetting har vi sett på hvilke ord vi må vektlegge slik at det passer inn med melodien, sier Østbye.

Premièren er fredag klokka 19.00, men også lørdag vil folkehøgskoleelevene ha forestilling.

- Ja, det skal vi ha. For de som ikke kan komme på fredag setter vi opp en forestilling klokka 15.00 på lørdag. Så da håper vi at vi får mange i salen, avslutter Beate Østbye.