Filmen «Kongens Nei» er viktig i elverumsammenheng. Dette ville storbandet vise med å arrangere en konsert som et «vorspiel» til ære for filmen.

- 40-tallskvelden henger selvsagt sammen med Norgespremieren på «Kongens Nei». Vi tenkte at ettersom filmen er spilt inn i Elverum, med statister fra Elverum. Så måtte vi gjøre noe, og noe er å arrangere en festkveld med musikk fra 40-tallet, sier Anne-Beate Stenstøen.

Stenstøen håper nå at mange tar turen til festsalen i rådhuset torsdag kveld.

- Vi håper jo at ettersom filmen er spilt inn i Elverum så håper vi at også elverumsingene er like interesserte i en festkveld, sier Anne-Beate Stenstøen.

Gode klassikere

Hun kan fortelle at Elverum Storband, som vanligvis ikke er et klassisk storband også kommer til å ha gode låter fra 30-. 40- og 50-tallet.

- 30- og 40.-tallet er storhetstiden for storbandene. Vi har Glen Miller og Tommy Dorsey blant annet fra den tiden. Men vi i Elverum Storband er ikke et klassisk storband, vi er mer et partyband. Og tankene bak denne konserten og festkvelden er at vi skal spille den klassiske storband-musikken. Det blir kjempemoro, sier Anne-Beate Stenstøen.

tidsriktig kledning

Under torsdagens festkveld så skal man tilbake i tid. Hele opplegget er at man skal skru tiden tilbake til 40-tallet, med riktig kledning, mat og musikk. Så til og med storbandet skal være tidsriktig kledd.

- Vi stiller selvsagt kledd som et storband fra 40-tallet. Riktig nok var det ikke kvinner i storbandene den gangen, med unntak av vokalisten. Men herrene stiller i sort og hvitt med sløyfe, og vi kvinnene stiller i 40-tallskjoler. Vokalisten vår har bestilt kjole fra USA, slik at det skal bli tidsriktig, smiler Anne-Beate Stenstøen.

Musikkstilen på 40-tallet er nærmeste som i dag. Det skal kunne gå an å danse etter låtene, men musikken er godt tonet ned.

- Musikken som ble spilt og danset etter på 40-tallet er rett og slett dansemusikk. Og det er kanskje det som folk forbinder storband med i dag. Den mest kjente låta av alle er det Glen Miller som har, og det er In The Mood. Men Lili Marlen ble spilt av begge sidene under krigen, sier Anne-Beate Stenstøen.

Hun oppfordrer nå alle til å komme på 40-tallsfesten i tidsriktig bekledning.

- Jeg skjønner jo at ikke alle har en garderobe med 40-tallsklær i kjelleren. Men prøv å finne noe som kunne ha blitt brukt på 40-tallet, oppfordrer Stenstøen.

Mat

Under torsdagens festkveld blir det også servert tidsriktig mat og drikke.

- Gransjøberget viltkjøkken stiller opp med tidsriktig suppe, så det vil bli servert krigssuppe denne kvelde, sier Anne-Beate Stenstøen.

- Hvordan smaker en suppe som ble laget for vel 76 år siden?

- Det vet jeg ikke, men alt som Gransjøberget lager smaker godt. Så jeg regner med at det kommer til å bli en god krigssuppe, smiler Stenstøen.

Før festkvelden inviteres det til rådhusplassen hvor det skal foregå litt av hvert.

- Fra rundt 18.15 skal vi ha en utstilling med veteranbiler fra 40-tallet. Vi har vært så heldige at Elverum Janitsjarkorps og Elverum barne- og ungdomskorps vil spille litt for oss. Så jeg ønsker alle velkommen til det store vorspielet før norgespremieren på filmen «Kongens nei», avslutter Anne-Beate Stenstøen.