Det er Aud Brennryen og Åse Kristoffersen som eier og driver Solhellinga Folldal AS i Folldal. Bedriften i Nord-Østerdal har virkelig satt sitt preg på dialekts-Norge. 

- Vi fikk ideen til dialektskoppen etter at vi for drøyt fire år siden etablerte Solhellinga Folldal. Vi er glade i ord og uttrykk og ikke minst dialekter. Etter en stund fant vi en bedrift som kunne kurse oss og kjøpe utstyr for å produsere kopp med trykk på, sier Aud Brennryen til iElverum.

Baller på seg

Det startet i det små med dialektskopper fra Nord-Østerdal. Folldalskoppen og Tynsetkoppen. Men etter hvert som tiden gikk og jungelordet spredte seg, så fikk flere og flere lyst på kopper med lokale ord og uttrykk.

- Etter at vi staret produksjon av kopper, så har det ballet seg på. Folldalskoppen var utgangspunktet, men etter hvert så var det andre Nord-Østerdals-kommuner som kontaktet oss. Så da ble det kopper fra alle kommunene i Nord-Østerdal, sier Aud Brennryen.

Nå har de over 50 varianter av dialektskoppen, og flere blir det nok i fremtiden. Dette er veldig populært kan Brennryen fortelle.

Lokale kommer med ord

For å få nærheten til dialektene som de trykker på koppene, så tar de kontakt med lokale personer som har god kunnskap til de lokale dialektene.

- I tillegg finner vi noen ord i lokalaviser, lokalradioer og ellers andre som tar kontakt med oss. For vi vil gjerne ha det så rett og riktig som mulig, sier Aud Brennryen.

- Er det vanskelig å finne riktige ord og uttrykk?

- Det kommer nok noen tilbakemeldinger nå og da, på at det ikke er riktig. Det er bra for oss, for da får vi rettet det opp. Men dialekter er et ømtålig tema, og det er nok viktig. For det er sånn at dialekt er nok slik at folk har et eiendomsforhold til sin egen dialekt. Da blir det fort slik at "du kjenner ikke dialekta mi bedre enn meg". Men ellers så har det vært mest positive tilbakemeldinger fra kunder, sier Brennryen.

Siljubergsing

Hun tror at grunnen til at dette er populært er fordi man ser på seg sjøl og sin tilhørighet.

- Alle vil ha det stedegent og nesten ned til minste grend, er vår erfaring. Det er nok slik at identitet, tilhørighet og stolthet spiller mye inn her, sier Aud Brennryen.

Sjøl om de har mange kopper med dialekt fra nord-fylket, har de nå startet å jakte dialekter også sørover i fylket.

- Vi har jo fått Siljubergsingkoppen og Kynnbergsingkoppen som er fra Elverum da. Men vi har ingen i fra Leiret ennå. Skulle gjerne ha hatt dialektsord også fra Leiret, så det er bare å ta kontakt så skal vi få laget en kopp med Leiersing også, sier Brennryen og legger til:

- Ellers har vi nå Solungkoppen på trappene og Odalsingkoppen. Vi har kopp fra Eidskog, Hedmarken og Ridabu. Men skulle også ha hatt kopp fra Rena, sier Aud Brennryen.

På alle koppene står det ord og uttrykk, og er du ikke helt stø på din egen dialekt så følger det med en «oversettelse» til bokmål på ordene og uttrykkene.

Tar imot ideer

De to damene i Folldal tar gjerne imot ideer på hvilke kopper de skal lage, og er du nysgjerrig på om de har kopp fra ditt område kan du sjekke ut det på deres hjemmesider.

- Alt du måtte lure på kan du finne svar på via våre hjemmesider www.solhellingafollda.no eller www.dialektskoppen.no avslutter Aud Brennryen i Solhellinga Folldal AS.