• BLIR DEBATTERT: Donald Trumps velkjente frase «Fake News» blir et av temaene under årets festival. (Foto: Voice of America [Public domain], via Wikimedia Commons)

Allerede nå har de valgt tema for årets filmfestival. Det er «Fake News» og «Revolusjon» som er hovedtemaene under årets festival. Noe Pedersen tror kommer til å fenge publikummet.

- Ja, for hvor nytt er egentlig «fake news»? Dette ble for alvor et tema da Donald Trump vant presidentvalget i Amerika. Først da ble «fakte news» ført inn i dagligtalen. Og det er da vi spør oss, hvor nytt er egntlig fake news? Dette med alternative fakta er også en del av tematikken i år. Så skal vi se på hvilke rolle spiller de, og ikke minst har spilt. Også skal vi diskutere revolusjon, sier Mona Pedersen, festivalsjefen for Movies On War.

Hun forteller at de skal se på både væpnet og ubevæpnet revolusjon, og trekker inn Russland som et aktuelt land.

- I 2017 er det 100 år siden den russiske revolusjonen, noe vi skal markere. Også er det slik at revolusjon og kupp er en del av historen helt frem til vår tid, så dette skal vi se på under årets festival, sier Pedersen.

Vil ikke avsløre hvem som åpner festivalen

Sjøl om det nå er litt over to måneder før festivalen arrangeres, så har de kommet godt igang med arbeidet rundt programmet til filmfestivalen.

- Akkurat i denne fasen vi er i nå så har vi mange løse tråder og baller i lufta. Det er forskjell på en filmfestival og musikkfestival. Dwet er veldig mange filmtittler som slippes, så nå er vi på de andre festivalene rundt om og se hva de tilbyr og prøver å få en oversikt over hva vi kan plukke til årets festival. Derfor er det slik programmet til filmfestivaler ofte er litt seinere klare enn for eksempel festspillene, sier Mona Pedersen.

I fjor var det Hilde Frafjord Johnsen som åpnet filmfestivalen. Hvem som åpner årets utgave vil ikke Pedersen avsløre riktig ennå.

- Jeg kan nok ikke si noe om hvem som skal åpne festivalen, og det er mange vi nå driver å snakker med. Men én gjest har vi fått spikret til programmet, og det er Le Ly Hayslip. Hun er en amerikansk-vietnamesisk forfatter og samfunnsdebatant. Hennes selvbiografi var utgangspunktet til Oliver Stones «Heaven And Earth» som var den siste filmen om Vietnamkrigene, sier Mona Pedersen.

Må ikke være interessert i krig

Mange har kanskje misoppfattet filmfestivalen, tror Pedersen. Det begrunner hun i at man ikke trenger å være veldig interessert i krig, fred og forsoning for å være med på festivalen.

- Det er kanskje litt slik at folk tror at man må være veldig interessert i krig og fred og sånn. men slik er det ikke. Vi har flere arrangementer som er litt «på kos». For det må ikke bare være trist og fælt sjøl om vi har krig som tematikk, sier Mona Pedersen og legger til:

- Vi ønsker å kunne nå ganske bredt ut, derfor har vi et godt samarbeid med skolene i Elverum som gjør at vi har et eget skoleprogram for alle videregående- og ungdomsskolene i Elverum, sier festivalsjefen.

- Alt er i rute?

- Ja, jeg vil si at vi er i rute, avslutter Mona Pedersen med et smil.