• FLÅTT: Sånn ser en flått ut. Den er ganske liten, kan være ned mot tre til fem millimeter. (Ilustrasjonsfoto)

Hundeeiere rundt om i Elverum har vært litt bekymret for flåtten, noe som Roy Leirvik kan bekrefte også.

- Det ser ut som at det har blitt flere flått rundt om i distriktet. Spesielt rundt Glomma og innsjøer er det nok mer flått nå enn før, sier Roy Leirvik.

Dette går ut over de som lufter hundene sine rundt elva og sjøene. Men flåtten er ikke direkte farlig, kan Leirvik berolige.

- Nei, den er jo ikke direkte farlig, det er den ikke. Vi har tilgode å påvise en sjukdom som heter borreliose som flåtten drar med seg. Vi har ikke konstatert den sjukdommen på noen av hundene vi har hatt inne her med flått, sier Roy Leirvik.

tre stadier

Flåtten er kanskje mer gjeldene på vestlandet, men den har vært her i Innlandet i lengre tider. I år har det virkelig blitt mange flått ute i naturen, hva som er årsaken til det kan være mange. Men en mild vår kan ha innvirket til det. Leirvik forklarer at ved en døgntemperatur på 10 grader, da trives flåtten.

Flått kan deles inn i tre stadier. En lavt i terrenget, en som ligger litt høyere i terrenget og en som er høyt i terrenget som også vi mennesker kjenner til.

- Flått er jo egentlig et edderkopp-dyr, og den deles inn i tre stadier. Den første som er lavt i terrenget angriper mus, gangere og dyr som er nede på bakken. Den andre angriper jo dyrene våre og lever litt høyere i naturen. Også den siste, som er kjønnsmoden, lever høyest i terrenget og flest ganger setter seg i våre husdyr, men også på oss mennesker, sier Leirvik.

Må formere seg

For at flåtten skal kunne formere seg, så må den suge blod. Det er derfor den søker dyr eller mennesker. Får den ikke blod, betyr det døden og ingen «etterkommere». 

Når man skal fjerne en flått, må man huske på å få med hodet, minner veterinæren om.

- Ja, du må huske på å få med hodet når du fjerner flåtten. Det finnes spesialverktøy for å fjerne flått, men jeg har også hørt om at de som har lange negler har klart å fått klypt ut og fått med seg hodet når de har fjernet flåtten, sier Roy Leirvik, veterinær ved AniCura Elverum Dyrehospital.

Forebygg

Det er mulig å være føre var når man skal forebygge flåttbitt. Spesielt hos hundeeiere er dette aktuelt mener Leirvik.

- Det finnes mange typer medisiner, alt fra halsbånd som skiller ut et stoff som gjør at flåtten ikke får festet seg i pelsen og får sugd blod. Får den festet seg, finnes det tabletter. De vil drepe flåtten i løpet av fire timer, og behandlingen vil virke i 12 uker, sier Roy Leirvik.

Forekomsten av flått vil være varierende fra område til område, og det er også litt vær-avhengig.

- Det er en klar tendens at det er mer flått nå enn før her i Innlandet, og det er nok sesongavhengig. Vi har jo nå hatt en periode med litt godt vær og som jeg nevnte i stad, så trives flåtten godt da det er en døgntemperatur over 10 grader, avslutter Roy Leirvik.

Fakta
  • I Norge finnes åtte arter slike blodsugende midd. Mellom 2003 og 2005 ble det funnet ytterligere to arter.
  • Skogflått (Ixodes ricinus, også kalt skogbjørn, skaumann og annet) er den vanligste. Det er den som kan spre smitte til mennesker ved å bite seg fast og suge blod.