EBU hadde invitert elver fra 3-trinn til konsert fredag formiddag. 140 elever fra Søbakken, Frydenlund og Vestad fikk være med på litt av en reise.

20 åringen tro til fra start med «Fanfare and Flourishes», og deler av melodien vi kjenner som eurovisjonens egen fanfare før store begivenheter på TV. Så kom Andreas Wahl. En formidler som får det vanskeligste fra vitenskapen til å framstå «hverdagslig». Han startet med en vitenskapelig skapelsesberetning og hvordan vi er resultat av stjernestøv for veldig, veldig lenge siden.  - Det kan være godt å tenke på hvis du har en litt dårlig dag, sa Wahl. Korpset ga oss ytterligere bilder til historien med musikken fra Star Wars.

Hva er lyd?

Andreas Wahl utfordret elevene til å svare på spørsmålet «hva er lyd», og det var en engasjert gjeng som hadde mange gode innspill. Svaret fikk de fra Wahl som fyrte opp grillen. Han har laget en flammegrill med en høyttaler i enden. Wahl fikk musikere i korpset til å spille ulike toner, og vi fikk se at flammene bølget bortover grillen. Noen hadde spisse former, andre var mer avrundet. Alt avhengig av tones høyde og intensitet. Spisseste topper på lydbølgene ble det da Hilde på trommer tro til på stortromma.

Deretter spurte Wahl hva som er musikk? Elevene ga mange svar, og fikk lytteprøver fra korpset. Færrest mente nok at samtidsmusikken var musikk, og latter ble det da korpset spilte og spilte, men det kom ikke en eneste lyd. Da EBU spilte Elektrisk var det et enstemmig kor som ropte ut svaret på hvem som hadde laget den musikken – nemlig Markus og Martinus.

 

Trompetister på helium

Vi har alle ledd av personer som snakker hvis de har fått i seg litt helium. - Hva skjer hvis trompetister tar litt helium og prøver å spille, spurte Wahl? De tre trompetistene i EBU, Solveig, Anna og Martha tok utfordringen. De spilte noen takter av «Gammel Jegermarsj», helt slik det skal spilles. Så tok de litt helium – og det gikk ikke bra. Tonene ble umulig å finne, uansett om de trykket helt riktig på ventilene – til stor latter fra salen.

 

Elevene fikk en litt annerledes naturfagstime med EBU og Andreas Wahl, og avslutningen vil de sikkert huske lenge. Da gikk nærmest hele konserten «i lufta», ved hjelp av flytende nitrogen og kokende vann.

Kveldskonsert med musikalske variasjoner

Den spektakulære avslutningen på formiddagen, ble gjentatt til trampeklapp og heiarop fra publikum som møtte til jubileumskonsert på kvelden. Da hadde korpset også langt inn noen flere egne melodier og beveget seg mellom norske viser og afrikanske tone. Publikum fikk både saxofonsolo av Ole Aakrann Brækhus, i en negro spirituals arrangert av Odd R. Antonsen, og piccolofløytesolo av Synne Glestad Fossum i Celtic air and dance. Et stykke der vi fikk høre at korpsmusikerne virkelig liker musikken og at korpset stadig blir bedre og bedre. Karoline Klæva som har vært korpsmusikere i EBU i 10 år, hadde gjesteopptreden og sang Ola Bremnes sin «Har du fyr», til akkompagnement fra korpset.

20 nye år

EBU har vært gjennom ett år med mange bursdagsfester. Fredag holdt korpset årets siste bursdagsfest med bursdagskaker og kaffe for foreldre og inviterte gjester. Ordførere Erik Hanstad gratulerte «bursdagsbarnet» og takket for alt det korpset gir til kulturlivet i Elverum. Hanstad er selv tidligere guttemusikant i Elverum og vet hvor fint korps er, både musikalsk og sosialt. Han takket også dirigenter og foreldre som gjør det mulig å drive korpset i hverdagen.

Norges Musikkkorps Forbund (NMF) er 100 år neste år. Henning Søbakken som sitter i styret i NMF Hedmark/Oppland gratulerte også med dagen, og ga EBU en utfordring. Han håpet at korpset ikke stoppet feiringen nå, men fortsatte gjennom det som blir det offisielle korpsåret 2018. Da skal det være mange ulike aktiviteter og EBU må fortsett med det gode arbeidet og vise at korps er for alle, gjennom hele 2018, og gjerne i 20 år til. Det er nok Rena skolekorps og Elverum Janitsjarkorps enig i. Gjennom flere år har Rena, Hernes og Elverum hatt godt samarbeid, hatt seminarer og dratt på turer. EBU gir også Elverum Janitsjar årlig nye «aspiranter» til voksenkorpset. Begge takket for samarbeidet og ønsket EBU mange fine korpsår framover.

 Nå gjenstår julespilling for EBU, etter en travel høst. Rett på nyåret er det nye oppdrag og musikalske utfordringer. Korpset satser med andre ord videre og håper på mange nye medlemmer og et vitalt korpsliv i Elverum.