Det var stor jubel på Radisson Blu Plaza hotel i Oslo tirsdag kveld da nye Våler kirke ble kåret til årets bygg 2015. Det ble bygget flere hundre bygg i 2015, og i finalen konkurrerte Våler kirke med Åsveien skole i Trondheim, Kimen Kulturhus i Stjørdal, Jonsvollskvartalet i Bergen og Gullhella Omsorgsboliger i Asker.

– Vi har totalt vært gjennom flere hundre ulike prosjekter. Våler kirke fremsto til slutt som en klar vinner, sier juryleder Arne Skjelle. Han beskriver prisen som en gjennomføringspris hvor helheten blir tillagt stor vekt, som byggeskikk/arkitektur, kostnader, HMS og miljø, innovasjon i tillegg til samarbeidet i gjennomføringen og kvaliteten på bygget, forteller juryleder Arne Skjelle til Bygg.no.

Ble åpnet i pinsen 2015

Den gamle kirken i Våler fra 1800-tallet brant ned natt til fredag 29. mai 2009. Den nye kirken ble innviet i pinsen 2015, og entreprenør var elverumsfirmaet Martin M Bakken.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Bygget er, og representerer, både et verk, en milepæl, et lokalt og kulturelt anker, er kortreist og muliggjort gjennom en inkluderende prosess og engasjert profesjonell ledelse. Prosjektet er gjennomført i vår tids formspråk med en usedvanlig håndverksmessig kvalitet og standard med lokale håndverkere og materialer. Bygget er muliggjort ved et dedikert og løsningsorientert samarbeid mellom alle involverte parter hvor det underveis er funnet og brukt gode, sikre og gjennomførbare løsninger. Et imponerende og flott kirkebygg som til fulle tjener sin hensikt.»

Fakta
  • Byggherre: Våler kirkelige fellesråd 
  • Arkitekt: Sivilarkitekt Espen Surnevik AS 
  • Entreprenør: Martin M Bakken AS