• HÅNDARBEID: Neverarbeid fra tidligere seterdag. (Foto: Anno Museum)

– Liv i stuene starta opp i 1959, og jeg tror det har vært arrangert vært eneste år siden den gang. Jeg vet i hvert fall med sikkerhet at det ikke har vært noen pauseår siden jeg begynte her i 2003, forteller arrangementskoordinator Olav Næve. 

På søndag er det igjen klart for det tradisjonsrike arrangementet, og Næve håper mange tar turen til museet denne dagen. 

– Vi har hatt omlag 1000 besøkende de siste årene, og håper på minst like mange i år også, sier han.

Rødlistede håndverksteknikker

– Årets tema er håndverksteknikker, med særlig fokus på truede eller rødlistede teknikker. Det blir blant annet mulighet for publikum til å prøve å sy hælteppe, og for de som lurer på hva det er så må de nesten bare ta turen innom, smiler arrangementskoordinatoren.

Andre håndverk er blant annet strikketeknikker, neverarbeid og kniplinger. Aktivitetene foregår hovedsakelig på Elverumstunet og Solørtunet, både inne i hus og ute på tun.

– Liv i stuene er et familiearrangement med tilbud for de aller fleste, og i år da særlig for de som er interessert i håndverksteknikker, forteller Næve.

Han tror det kan bli moro og lærerikt for de som ikke kan så mye om håndarbeid fra før også.

Håper på mange besøkende

– For barna blir det hesteskyss, gamle leker, ridning, mulighet til å se på dyra, og å hoppe i høyet, forteller Næve. 

I tillegg kommer Åsnes teaterlag til å ha skuespill på Solørtunet, og Romanifolket/taterne vil være tilstede med håndverk og aktiviteter på Elverumstunet. 

– I år er det færre stuer som er åpne enn hva vi hadde i fjor, men til gjengjeld er det flere aktiviteter på samme sted og i samme hus, opplyser arrangementskoordinatoren.

Han gleder seg til årets Liv i stuene, og håper at det kommer mange blide og fornøyde publikummere.