Kanskje har du følt på det selv også, panikken som sprer seg da du oppdager at passet er i ferd med å gå ut rett før ferieturen. Tidligere i sommer kunne det være ekstra kritisk da det var lange ventelister for å fornye passet.

Disse køene er nå borte, og både i Elverum og Kongsvinger kan du få bestilt nytt pass nesten på dagen. Riktig nok tar det opptil 10 virkedager før det nye passet er klart.

- Det begynner å roe seg veldig nå. På en ukes tid har vi gått fra fulle dager til mye ledig, sier Jan Petter Randen, som er fungerende enhetsleder for sivil- og forvaltningsenhet i Hedmark.

Den digitale timebestillingen er svært enkelt. Gjennom politi.no finner du igjen siden for pass, og her kan du med navn og telefonnummer enkelt finne ledig time på nærmeste passkontor. Ønsker du å bestille pass på et annet kontor kan du også velge det.

- Ved bestilt time kommer du til avtalt tid, og er ferdig i løpet av 5 til 10 minutter. Da timen er bestilt får du en bekreftelse på SMS, og du får også en påminnelse én time før avtalt time om du ønsker det, sier Randen.

Husk det gamle passet

Det som er viktig er å huske det gamle passet. En del opplever at de ikke finner igjen dette før timen, og det liker politiet dårlig.

- En må ikke ta for lett på ikke å finne det. Da må vi legge inn en tapsmelding, og har du mistet flere pass på kort tid kan det få konsekvenser for om du får nytt pass, sier Randen.

For pass til barn under 18 år gjelder også spesielle regler som foreldre må være klar over.

- Enten må begge foreldrene møte opp sammen med barnet, eller så må det være med fullmakt og kopi av legitimasjon fra den foresatte som mangler. Det er mange som har måttet bestille ny time fordi dette ikke har vært i orden, sier Randen.