Berit Østmoen, en av initiativtakerne til Kulturhelga, forteller at det gyver på nok en gang.

- Dette er en kulturhelg som skal favne alle som liker dans. Kultur høres kanskje litt kjedelig ut, men det er rett og slett snakk om å samles på lokalet for å ha det moro. Danse, spille og ha det moro. Også kan man spise god tradisjonsmat, sier Berit Østmoen.

Det hele starter fredag og avsluttes søndag. Fredag blir det quiz og kurs.

- Det vil bli kurs i pols fredag kveld, med både musikk og vanlig gammaldans også. Også blir det selvfølgelig en quiz, så vi skal kåre en quizmester også, sier Berit Østmoen.

Lørdagen den store dagen

Det er ikke til å skjule at lørdag er den dagen hvor programmet er mest tettpakket. Både magedans, pols, gammaldans og trekkspill er ingredienser for lørdagen.

- Vi skal bli lært i dansen «Hambo». Det er en god gammel dans, og vi har fått med oss en ekspert i Hambo. En kar fra Gravberget på 83 år som har danset Hambo siden han var liten, sier Østmoen.

Lokale utøver skal lørdagskvelden vise frem sine kunstner på både trekkspill, men også kanskje fortelle noen skrøner.

- På kvelden lørdag blir det underholdning og innslag. Det blir musikk, dans, spill og kanskje noe gode skrøner. Også har vi fått nyss oppi Sørskogbygda om at det er noen som driver å danser på Norske Talenter på TV2. Salomes Døtre kommer til oss lørdag kveld med sin magedans, sier Berit Østmoen.

Kommer langvegesfra

Deltakerne på kulturhelga i Sørskogbygda kommer fra alle kanter av Hedmark, men også utenfor fylkesgrensene skal vi tro Østmoen.

- Det blir dans på lørdagskvelden etter kulturkvelden. Der vil vi få opptredener fra lokale grupper, men også utenbygdsfra. Vi får besøk fra Ås, Oslo, Hamar og egne utøvere fra Elverum. De skal fremføre alt fra foxtrot til vals, sier Berit Østmoen.

Men det er ikke bare gammaldans og musikk som står i fokus under kulturhelga i Sørskogbygda. Elverum dialekts- og mållag vil være representert.

- De skal samle inn dialektord og skal også kåre dialektordet. Det kommer til å bli moro, sier Østmoen.

Søndag er en dag hvor det blir en folkemusikkgudstjeneste. Dit kommer blant annet Wenche Myrvang Tangen, som kommer tilbake til Sørskogbygda for å fremføre tekster fra Åsmund Sveen og ei vuggevise fra hennes bestefar, Magne Nyborg, sier Østmoen og legger til:

- Du trenger ikke være veldig god til å danse for å være med på kulturhelga i Sørskogbygda, hit er alle velkomne, avslutter Berit Østmoen.