Inne i den lille målestasjonen finner vi både miljøkoordinator Karin Elise Nilsen, to trafikkbetjenter, og ingeniør og opplæringsansvarlig fra NILU, Reiar Kravik. Opplæringen har startet for fullt, og det både noteres og fokuseres på de mange instrumentene og ukjente tallene som dukker opp.

Ettersom at dette er et samarbeid mellom kommunen og Statens vegvesen, skal kommunen hjelpe til med driften av stasjonen. Ukentlig vil de tre trafikkbetjentene Målfrid Persson, Eva Skogen Andersen og Alf-Helge Rask, komme innom stasjonen for å kalibrere og rapportere målingene til NILU. Selve resultatene vil være tilgjengelige på nettet, og man kan hele tiden holde seg oppdatert.

- Det viktige nå er å få lært opp de ansatte på best mulig måte, slik at driften av stasjonen fungerer slik den skal, sier Karin Elise Nilsen til elverum.kommune.no.

Når kommer resultatene?

Resultatene kan du allerede nå lese på nett. NILU har allerede beynt å registrere de verdiene som kommer fra stasjonen. Disse blir lagt ut på deres nettside fortløpende. HER FINNER DU MÅLINGENE FOR ELVERUM og de vil være synlig og tilgjengelig for alle. Nå i innkjøringsfasen må det påberegnes litt ustabilitet i verdiene, og resultatene vil dermed ikke være helt korrekte. Denne ustabiliteten kan vare i opptil to måneder, og vi vil gi beskjed når alt ser ut til å fungere optimalt melder Elverum kommune på sine hjemmesider.

Torsdag 22. desember klokka 17.00 ble det målt meget god luftkvalitet i Elverum. Målestasjonen viste lav helserisiko og viste grønn farge hos NILU.

Alle kan bidra

Miljøkoordinatoren forteller at luftkvalitet er viktig for helsa vår, og at vi selv faktisk kan bidra til at lufta holdes ren. For eksempel kan du ta sykkelen istedenfor bilen neste gang du skal inn i sentrum, du kan holde deg oppdatert på bussruta, og du kan passe på at bilen ikke går på tomgang. Dette er enkle men viktige tiltak som tilsammen kan utgjøre en stor forskjell for luftkvaliteten i byen vår melder Elverum kommune på sine hjemmesider.