Elverum/Trysil: I dag tidlig iverksatte politiet økt grensekontroll mot Sverige og Danmark. Bakgrunnen er at Sverige har iverksatte flere tiltak for å begrense asyltilstrømmingen. Dette kan bety økt tilstrømming til Norge.

For Hedmarks del betyr det at terretorialkontrollen blir forsterket ytterligere, Den har allerede vært forsterket siden september. I praksis vil det si økt patruljering og utlendingskontroll av alle reisende igrenseområdene, både på tog og langs veg. Både tollvesen og politi skal intensivere kontrollvirksomheten.

Stikkprøver

I Hedmark er det på Magnormoen det blir satt størst trykk med faste kontroller. For grenseovergangene i vårt distrikt blir det ingen faste kontrollpunkter.

– Men det er større sjanse for å komme i stikk-kontroller sier lensmann Sondre Grønstad i Trysil.

Det betyr at den som skal til Sverige for et eller annet ærend, må ha med gyldig legitimasjon. Egentlig er det kun pass som er regnet som gyldig legitimasjon men førerkort eller bankkort med bilde skal også være gyldig for norske statsborgere.

– Det er ikke tryslinger og engerdøler på handletur til Sverige vi egentlig er ute etter å kontrollere, men alle må framvise legitimasjon ved kontroll, sier han.

utviser skjønn

De som skal reise med ferje til Norge må vise legitimasjon når de skal inn i landet igjen. Nor nordiske borgere uten id-papirer vil politiet bruke skjønn men det bes om forståelse for at det vil
ta lengre tid.

Barn som reiser med foreldre skal det også utvises skjønn for, og ifølge en pressemelding politimester Tormod Bakke har sendt ut skal det ikke være nødvendig med egne id-papirer for barn. Men for dem som har vil det være enklere med grensepasseringer dersom id-papirene er med og kan framvises.