• ansatte: Rundt 50 ansatte har foreløpig fått fortsette ved fabrikken. Mange av de hadde møtt opp i går.
  • smilte: – En drøm som er gått i oppfyllelse, sa ordfører Erik Hanstad.

Strandmoen: Et lite stykke industrihistorie ble skrevet i går formiddag da Statsminister Erna Solberg åpnet den nye fabrikken på Strandmoen.

– Dere har vist et engasjement som selv gjør en bergenser misunnelig, sa Solberg til de ansatte.

Dugnad

For to år siden var situasjonen bekmørk. Takeda bestemte seg for å legge ned i Elverum tiltross for at driften kunne vise til solide overskudd. 192 arbeidsplasser sto i fare for å bli borte. Nedleggingen utløste et voldsomt engasjement både politisk og blant de ansatte. Man var fast bestemt på at det skulle bli ny drift i lokalene.

At fabrikken nå gjenoppstår, skyldes i ikke liten grad de godt over 100 ansatte som har lagt ned til sammen 7.000 dugnadstimer og spyttet inn egne penger i aksjekapital for å få til ny drift. Mange av disse fikk ikke ny jobb i selskapet - ennå.

– Den innsatsen og det engasjementet de ansatte viser, er unik i norsk industrisammenheng. Det er en tøff jobb. Man starter litt på nytt og nye kunder må skaffes, sa Solberg som har stor tro på at Curida kan bli ledende innenfor det hun kaller et alternativt næringsliv.

– Vi i Regjeringen skal love å gi gode rammevilkår og økte midler til nyskapning, sa hun.

Fornøyd ordfører

Ordfører Erik Hanstad (H) smilte om kapp med julisola igår. Det var en liten pris å betale at han måtte avbryte ferien for å være med på åpningen av fabrikken. Hanstad har vært blant de mest energiske forkjemperne for å få til ny drift.

– I dag er jeg glad. Dette er rett og slett en drøm som er gått i oppfyllelse, sa han.

Flere hundre hadde møtt opp utenfor fabrikken på åpningen i går. På scena stod både Søbakken skolekor og Team Me for underholdningen. Også Kim Konradsen fra Takedakonsernet gledet seg over det som er skapt i kjølvannet av nedleggelsen.

– Det var riktig av Takeda å legge ned i Elverum, men idag er en gledens dag, og det er også en litt trist dag. Vi vet at mange av de som jobbet her fremdeles står uten jobb, sa han. Imidlertid var han imponert over det arbeidet som var gjort.

– Det viser at det er mulig. Det vokste fram noe verdifullt for Elverum i kjølvannet av dette, sa han. Dermed ble nøkkelen til fabrikken offisielt overlevert til styreleder i Curida, Per S. Thoresen.

– Nå er fabrikken vår. Dette kan være starten på et industrieventyr i Elverum, sa han.

Fabrikken har allerede skrevet kontrakt med amerikanske AbbVie og danske Coloplast på produksjon. Driften starter for fullt etter sommerferien.