Elverum: – Det var bra oppmøte på kick-offdagen, både av sykkelfolk og turgåere, forteller turvaktmester for åtte av de 15 turene, idrettspedagog i Elverum kommune, Anita Østerhagen.

Hun anslår antallet på oppstarten til 60–70 personer.

Med på arrangementet var JH Sykkel og Elverum Sykleklubb med en sykkeltur fra møtestedet på Grindalsmoen og innover i skogen via ei sløyfe innom Terningen skanse.

– Målet er å gjøre det litt enklere å komme seg ut, både for dem som er kjent og de som ikke er det.

– For de fleste er turen ut gulrota, men det sosiale er også viktig, sier Østerhagen.

– Konseptet heter «Ti på topp», men vi i Elverum har hatt 15 turmål hver av de tre tidligere somrene siden starten i 2012, sier hun.

Vennelag

– I 2014 hadde vi rundt 400 registrerte turer, men mange flere var med. En i familien kjøpte kartpakken, mens andre familiemedlemmer registrerte seg på nettet. Men det var flere på turmålene enn de som registrerte seg på nettet, sier turvaktmester Østerhagen.

«Ti på topp» er også lagt opp for bedriftslag, og i år har vi tatt inn vennelag, forteller hun.

Bedriftsidrettslagene må ha minst fire deltakere og bedriften må ha bedriftsidrettslag.

I konkurransen om å bli beste turgåer må en ha vært innom alle de 15 turmålene minst en gang i løpet av kampanjeperioden. For barn er det 10 turer.

Med i pakken for årets tursesong er et kontrollkort og et svært utfyllende og informativt hefte med kart og detaljert beskrivelse av de forskjellige turene innenfor kommunenes grenser, enten de er korte eller lange.

De korteste er turen fra Kommunehuset Folkvang og Museumsrunden. Av de noe lengre turene er og sykkelturen til Stor-Bronken på grensen mellom Elverum, Våler og Løten med utgangspunkt i Bjølsetgrenda.

Sykkelrutenettverket

Seks av sykkelturene er lagt til Elverums del av sykkelrutenettverket som JH Sykkel og Elverum Sykleklubb har laget i samarbeid med Sykkelriket med Åmot i nord og Grue i sør.

Østerhagen samarbeider også med DNT Elverum, som står for flere innholdsrike fellesturer til spennende steder i Elverum.

Den første av disse foregår 31. mai og går fra Rustad og opp lia til Nordhue og Mjølnerspeidernes hytte Borgen, som ble bygd av Helge Væringsaasen. Den siste fellesturen går til Revelberget seter i Melåsberget søndag 4. oktober.

Mellom disse to turene har DNT Elverum fellesturer til Bergesjøen, Haugstberget ved Vesterhaug, Terningen skanse, Øksna Falls, som ble turmål i 2014, den kombinerte sykkel- og fotturen til Elverums høyeste punkt, fotturen til Steinkjennkoia via Renosdammen i Elverum Finnskog og Raskiftet på grensen mellom Elverum, Åmot og Trysil.