Elverum: – Ingen benker? Det er rart, er det første reaksjonen til Astrid Fuglesang da iElverum ringer henne torsdag morgen. Hun er daglig leder ved Vedsentralen til Elverum kommune, som har laget benkene, som ble satt ut tidligere i vår.

iElverum snakket også med Fuglesang onsdag etter at den ene benken var borte.

– Dette er veldig trist, spesielt overfor han som ga benkene for å glede elverumsinger og besøkende, Kjærlighetsbenker, om du vil, for å vise kjærligheten til hverandre, til byen og Glomma. Jeg har ikke ord. Jeg velger å tro at det er fantestreker, men det er dårlig gjort, sa hun da.

Fuglesang påpekte også alle låsene som i det siste er hengt på nettgjerdet på brua, også det et symbol på kjærlighet.

– Giveren hadde planer om å gi flere, men dette bestillingen har han nå kansellert, hvis det er slik at det skal bli hærverk av det, sa hun.

En turgåer på brua i morgentimene onsdag, som også hadde sett av en benk var borte, hadde sin klare mening om hva som er skjedd: – Benken er kastet i elva.

Veldig synd

– Dette viser hvor vanskelig det er å la noe få stå i fred i Elverum. Det er veldig synd, men et kjent fenomen. Det følger rekken av hærverk vi ikke får gjort noe med. Ting må være støpt fast for å få stå i fred. Det er synd på mennesker som har det så ugreit inni seg at de må gjøre hærverk, sier en oppgitt enhetsleder for veg, park og anlegg i Elverum kommune, Ole Petter Hoem.

– De finner vel igjen benkene ved Skjefstadfossen, sier han sarkastisk.

Gi noe tilbake

Når benkene nå er borte, velger de til nå anonyme giverne, Thorun og Klaus Ganser, å stå fram.

– Vi går tur over Gammelbrua, og siden den er såpass lang, har vi sett behovet for et sted å sitte ned, både for oss selv og andre eldre, som ikke lenger er så spreke til beins, og samtidig nyte synet av elva og omgivelsene. Håpet vårt var å bidra til at vi gamlinga har det koselig i Leiret, sier Klaus Ganser.

Han forteller at de tre siste benkene sto på brua da han og kona gikk tur der onsdag kveld.

– Det er takket være de mange elverumsingene, som har vært på besøk på Snippen gård, at vi har levd trygt der. Derfor er det artig å gi noe tilbake. Vi håper at som har fjernet benkene, går i tenkeboksen og setter dem tilbake, sier Ganser.

I finværet forrige uke satt to kvinnelige studenter med umiskjennelig trønderdialekt på en av benkene. Deres mening om ekteparet Gansers gave og å kunne sitte der og se på elva var bare positiv.