Elverum: Med 17. mai-feiringen og grunnlovsjubileet i fjor friskt i minne, ønsket komiteen også i år at bygdeskolene kunne deltatt i skoletoget i sentrum. Slik gikk det ikke, forteller leder for 17. mai-komiteen, Leif Terje Solbakken.

– Vi sendte ut invitasjoner til alle bygdeskolene, men vi var nok litt for sent ute. Alle hadde allerede lagt planer for dagen, sier han. – Så du oppfatter ikke dette som en protest fra bygdene?– Nei, flere var positive til det, men planleggingen var godt i gang hos de fleste. Neste år må vi nok være raskere på labben, sier han.

Noen forandringer

Tilbakemeldingene fra arrangementet i fjor var såvidt gode at man også i år ville finne en løsning der alle kunne samles på ett sted etter at toget var ferdig. Valget falt på torgplassen utenfor Amfi Elverum.

– Her er det plass og dette er jo det ny byrommet i Elverum, sier Solbakken.

Endestasjonen for toget er altså forandret, men mye er likevel som før.

Arrangementene

Allerede klokken 06.00 begynner russen å rydde sentrum og festningen. Klokka 07.00 salutteres det tre ganger fra Christiansfjeld festning og Elverum Janitsjarkorps spiller i Leiret. Klokken 10.00 går barnetoget fra ELVIS. Når skoletoget passerer rådhuset stiller småbarnstoget seg opp og går Storgata over Lokket og til torget. Etter planen skal begge togene komme inn samtidig til korpsmusikken fra Elverum Janitsjarkorps, Hernes Skolekorps og Jømna/Heradsbygd Musikkforening. Klokken 16.00 starter arrangementet på Festningen der Ingvar Midthun er hovedtaler. Russetoget starter som vanlig klokken 18.00.

Alle vil se og høre

Solbakken sier torgløsningen gjør at alle kommer tettere på det som skjer.

– Nå blir folk stående rundt korpsene. Alle få høre og alle får se, sier han. Russebilene skal også ta oppstilling på torget slik at alle får se.

– I tillegg skal alle spisestedene rundt torget holde åpent. Det er bra service, sier kulturrådgiver Steinar Hovland.

Ordfører Erik Hanstad sier det er voldsomt stas og kunne fronte toget i Elverum - selv om det er noen utfordringer.

– Jeg synes det er veldig hyggelig. Dette er jo en festdag, men problemet mitt er at det er så mye kjentfolk langs ruta og alle vil snakke med meg, ler han. Det kan fort bli uorden i rekkene av sånt.