• Ingvar Midthun kan bli ordfører i dag. Men ingenting er sikkert før Senterpartiet har bestemt seg for hvem de vil støtte.
    FOTO: Stein Cato Nybakken

Elverum: Uansett hvem som blir ny ordfører i Elverum vil trolig Arnfinn Uthus fortsette som varaordfører. Etter det vi kjenner til er Senterpartiet tilbudt varaordføreren av både Arbeiderpartiet og Høyre i forhandlingene som har pågått siden i går.

Senterpartiet, med sine fire representanter i kommunestyret, vil avgjøre om det er Ingvar Midthun (Ap) som blir ny ordfører eller om Erik Hanstad (H) får fortsette i fire år til. Samtalene partiene i mellom startet i går og fortsetter utover ettermiddagen i dag. Etter alt å dømme vil svaret kommer i dag.

ikke like sikker

I går morges gikk Arnfinn Uthus (Sp) langt i å si at de ønsket å være med i et flertall sammen med Arbeiderpartiet. Etter et møte med Høyre, Frp, Team Elverum og Venstre i går, vil ikke Uthus lenger være like kategorisk i spådommene.

- Sånn som situasjonen er nå vil jo alle samarbeide med oss og vi er blitt veldig godt tatt i mot både i Arbeiderpartiet og av Høyre. Vi ønsker å opptre redelig og det er naturlig at vi snakker med alle i en slik prosess.

- Hva er kommet ut av forhandlingene?

- Jeg ønsker ikke å si noe mer enn at vi er tatt godt i mot av alle partier. Nå skal partiet sette seg ned å diskutere det vi har snakket om. Dette er noe Elverum Senterparti må ta stilling til, sier Uthus.

- Kan du ikke lenger love støtte til Midthun?

- Som sagt ønsker jeg ikke å forskuttere hva partiet lander på. Jeg vil heller ikke kommentere innholdet i forhandlingene, sier Uthus.

Flere muligheter

Etter valget åpner det seg flere mulige flertallskonstellasjoner i Elverum. Om Arbeiderpartiet klarer å få med seg Team Elverum og Venstre, vil de sammen med SV ha flertall med 18 representanter. Da trenger de strengt ikke Sp. Derimot har Ingvar Midthun sagt at han ønsker seg et bredt og styringsdyktig flertall. Det får han ikke om Sp er utenfor.

Venstres Kaare Aaneby sa før valget at de ønsket å fortsette i et samarbeid med de blå. Team Elverum uttalte at de ville støtte Arbeiderpartiet, men også dette er usikkert akkurat nå.

- Det er forhandlinger. Det er alt jeg vil si, sier Gun E. Norstrøm i Elverum Venstre.

- Men du kan vil si hvem dere forhandler med?

- Nei. Nå forhandler vi. Det er alt jeg vil si, sier hun.

Etter fintellingen i går natt har altså Høyre, Frp, Team Elverum, Venstre og Sp fortsatt flertall i Elverum. Spørsmålet blir om de finner en veg mot en forbedret kommuneøkonomi uten å konkurranseutsette pleie- og omsorgstjenester eller legge ned Kirkeby og Sætre.  

Les også
NYHETER Høyre har ikke gitt opp kampen om fortsatt makt i Elverum. Erik Hanstad sier de vil snakke med Senterpartiet, Frp, Venstre og Team Elverum for å forlenge samarbeidet.
Les også
NYHETER SV har gitt Arbeiderpartiet beskjed om at de ønsker en kvinnelig varaordfører i Elverum. Forhandlingene partiene i mellom har nå startet.