Elverum: Elverum er museumshovedstaden i Hedmark. Så får det så være at hamarsingene breier seg med «fylkeshovedstad». På det museale området har Elverum noe å være stolt over. Innerst inne tror jeg også at vi er det.

Vi tror avdelingsdirektør Stig Hoseth ved Norsk Skogmuseum når han påstår at han ikke kjenner til noen annen by som til de grader identifiseres med og er så integrert med sine museer som Elverum. Det er ingen dårlig attest å få. Museumssjefen er opptatt av samspillet mellom lokalsamfunn og museum. Og ikke bare det; han er ubeskjeden nok til å hevde at vi som bor i denne kommunen bor i Norges fremste museumsby. I så fall snakker vi virkelig «hovedstad».

Museumshovedstad-statusen gis vekstkraftig næring med det faktum at Anno Museum – fylkesmuseet – har administrasjonen sin i Elverum. Fylkesmuseet har 24 besøkssteder over hele Hedmark i sin samling, og som årlig har 250.000 besøkende. Det er en kvart million mennesker, det. Anno museum er et av landets største museer, med en portefølje fra lokale bygdetun til museer av nasjonal og internasjonal betydning. Anno museum forvalter 500 kulturhistoriske bygninger, 170.000 gjenstander, 4,3 millioner fotografier og 700 privatarkiv.

Leker og kunnskap

Flaggskipet i museumshedmark er Norsk Skogmuseum i Elverum, med ansvar for utmarksnæringene jakt, fangst, fiske, skog og skogindustri. Dette museet alene står for over 110.000 besøkende og er et av de største besøksmuseene i Norge. Jo, Elverum kan være stolt.

Skogmuseet er stedet der barn leker og kunnskap høstes. Skogmuseet er klasserom for 20.000 naturskoleelever fra hele Østlandet, og for 10.000 barne- og skoleelever i Elverum. Det må være Elverums største klasserom. Museet tilrettelegger for videregående skole for at de skal bruke utstillingene i læreplanrettet undervisning. Høyskoler og forskingsinstitusjoner har stående invitasjon til å vise fram sin ferskeste forskning, til glede for de museumsbesøkende og som inspirasjon til realfagrekruttering.

Høye besøkstall til tross, kampen om kronene synes å være stendig prosess og utfordring også i den museale verden. Som at Anno museum må ut på en krevende tiggerjakt for å få finansiert det påtenkte dokumentasjonssenteret til 150 millioner kroner, lagt til Glomdalsmuseet. Tanken er at en tredel – 50 millioner kroner – skal hankes inn lokalt. Vi kan bare ane hvor langt inne millionene sitter i Elverum kommune for tiden. For Skogmuseets del er det også en årlig kamp for å få endene til å møtes. Museet er statsstøttet, men for å holde dagens driftsnivå må 40 prosent av driftsmidlene komme gjennom egeninntekter. Det gjelder om å stå på og være interessant.

må gå noen runder

Museene gjør godt for Elverum kommune. Vertskommunen mottok i fjor nesten 4,4 millioner i skatteinntekter fra museumsvirksomheten, mens arbeidsgiveravgiften beløp seg til over fem millioner. Det er tall direktør Harald Jacobsen i Anno Museum vet å bruke når han setter blikket hardt i elverumspolitikerne og doserer finansieringsalternativ for det nye dokumentasjonssenteret.

Om Anno er aldri så utålmodige, blir det nok noen runder å gå før det nye senteret er på plass. Langt nærmere i tid er den nye utstillingen om skog og klima ved Norsk Skogmuseum – Det fantastiske treet. Den vil løfte det populære museet til nye trehøyder. Utstillingen vil fortelle oss den grunnleggende prosessen som danner utgangspunktet for planters vekst – fotosyntesen. Utstillingen skal på elegant og teknisk avansert vis gi oss kunnskap om skog og klima.

Det sies at kjernen i den nye utstillingen vil få verdens største metalltre. Et fem meter høyt tre er laget av aluminiumsrør, 900 i tallet, hvert rør 8,5 meter langt, med fiberoptiske kabler. Vi tror Det fantastiske treet vil gis oss en ny dimensjon i kunnskap og læring.

I morgen er det rød dag og fridag for mange av oss. En ypperlig anledning til å oppsøke museumsopplevelser i vårt eget nærmiljø.