Elverum: Det er mye godt å si om Elverum og byen på begge sider av landets lengste elv. Her er det godt å bo. Vi kaller oss «byen» for både det ene og det andre, på noen områder sågar «hovedstad». Jevnfør «skoghovedstaden», som noen med interesser i trebaserte virksomheter har tilrøvet seg. Men blendende vakker kan ikke denne byen beskyldes for å være.

Leiret var vakkert, inntil tyskernes opprydding 11. april 1940. Bilder av sentrum før bombingen er til å bli våt i øyekroken av. Jeg er ikke i tvil om at Leiret estetisk kan reise seg igjen. Om det noen gang blir noe av planene for Torget og Storgata. Skissene Sjåtil & Fornæss har presentert av et framtidig torg er til å bli begeistret av. Et slikt byhjerte ville ha gitt oss identitet, trivsel og attraktivitet. Så lenge butikken Elverum kommune går i minus levner jeg estetikken små sjanser. Byutvikling har magre kår for tiden.

Like godt at det plaskes i Glomma, for den har en evne til å dekke alle spor. Den renner oss forbi slik den har gjort til alle tider, lenge før stedet fikk det for seg å bli by, og lenge før tyskerne utraderte en landsens perle. Uten Glomma hadde det ikke vært noe Leiret. I høst har slaget stått til vanns. På den måten at flere har engasjert seg i en debatt om hva som er sømmelig inngripen i den vannbårne nerven gjennom vårt sentrum.

Signalbygg, ble det presentert som. Planene om et 14 meter høyt bygg med påler uti Glomma, mellom bruene på vestsida, omtrent der Stengrundet-kiosken står. Et bygningsmessig monster som skal «understreke og forsterke trebyen Elverum». Til å få morgenkaffen i vrangstrupen av.

Som pressen har som oppgave – i alle fall bør ha det – å avdekke skjevheter i samfunnet, har arkitekter en oppgave i å se muligheter i skaping og utvikling. Jeg innbiller meg at det er slik. Som en mulighetsstudie synes jeg signalbyggvisjonene til Plan 1 og arkitekt Frank Heiertz er spennende. Det synes også det kommunale industrihusselskapet og Tretorget, som konfirmerer planene med største optimisme.

Østerdøler kaster seg ikke uti det ukritisk, ei heller i Glomma. Et langstrakt bygg som skal framstå som et sagblad på tuppen, med søyler uti elva? Nei, der går grensen. Geir Hovensjø var raskt ute med debattinnlegg i avisen og slaktet de spenstige planene, som han mener er en særdeles upassende inngripen i Glomma. Budskapet er, ta heller vare på «signalelva», som Hovensjø mener er nok skamfert som den er. Et signalbygg, hva det måtte bety, vil ta oppmerksomheten bort fra ei flott elv.

Jeg må innrømme at det stopper litt opp hos meg også, når jeg leser at en overordnet drøm for et spenstig og trolig lite realiserbart prosjekt er å få inn McDonalds. Er det noe jeg er sikker på, er det at Elverum klarer seg utmerket godt uten fettimperiet som søsknene Maurice og Richard grunnla for 75 år siden, som har gjort sitt inntog i 120 land og som daglig får 58 millioner mennesker til å trøkke i seg hamburgere og pommes frites.

Hadde jeg vært francishetaker for den tvilsomme herligheten, ville jeg nok heller ha satset på en beliggenhet nær nye riksveg 25/3, med gode parkeringsmuligheter, for å kunne lokke flest mulig vegfarende til de pengeinnbringende frityrgrytene. Og mener Elverum at «signalbygget» skal signalisere egenverdi i tradisjon og næring, vil vel elghakk og tyttebær være et mer riktig menyvalg ved Glommas vestre bredd.

Glomma er i en noe puslete målestokk allerede forsøkt gjort til en attraksjon, med en slags fontene sommerstid. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd at det var en vannledning over elva som hadde sprunget lekk. Der må jeg si meg helt enig med Sverre Rimberg og hans debattinnlegg om «Glomma som signalelv». At en fontene i rennende vann ikke hører noen steder hjemme, heller ikke i Elverum. Rimberg mener fontenen i Glomma er estetisk ødeleggende. Fontener er vakre. Jeg har flere ganger sittet på en benk i Genève og betraktet Le Jetd’Eau-fontenen som står 145 meter til værs. Den er majestetisk, den.

Når jeg passerer rundkjøringen, kjører sørover forbi politihuset og ser en puslete sprut nære land i Glomma, vet jeg at jeg har kommet hemmat.