• tungt: Den nye maskina kom i deler, så det gjaldt å være stø på labben når alt skulle lastes av.

Vestad: Tirsdag ettermiddag svingte traileren inn foran garasjen til Elverum turforening på Vestad. På planet sto en flunkende ny Antra til en prislapp på nærmere to millioner kroner.

– Du verden så stas, utbryter Trond Wolden. Han har kjørt skiløyper i Elverum i mange tiår og har gledet seg til dette øyeblikket.

Ikke gammel

– Vi leverte den gamle tilbake til de vi kjøpte den av i 2007. Ringen er på en måte sluttet, ler han. De har jobbet lenge med å få en ny løypemaskin til Grundsetmarka. Ikke fordi den forrige var for gammel og slitt, men fordi Elverum turforening prøver å fordele den økonomiske belastningen det er å kjøpe nytt utstyr

– Vi prøver å gjøre det sånn at vi ikke må skifte ut tre maskiner samtidig. Det går ikke, sier Wolden.

Mange mil

De fire løypekjørerne i Grundsetmarka kjører også opp løyper på Terningmoen. Det blir mange mil i løpet av en uke.

– Ettersom Djupmyrskoia er åpen hver onsdag må vi kjøre ofte. Også er det viktig å ha gode løyper til helgene. Hele runden er rundt sju mil og når det går i 7 km/t så tar det litt tid, sier løypekjører Odd Finstad.

– Jo saktere du kjører, jo finere blir løypene, sier han. Alt arbeidet skjer på dugnad, som ellers i Elverum turforening.

Ny løypemaskin byr imidlertid på noen utfordringer.

– Den er bredere enn den forrige, så det gjør at vi må utbedre underlaget. Nå har vi søkt om tippemidler for å få til en breddeutvidelse og for å få nytt lys i lysløypa, sier Wolden.

Nå venter de fire på snøen. Hvem som får æren av at ta den første turen på nysnøen, vet de ikke helt.

– Ja, det var det da, ler Finstad.

– Vi har en vaktliste å følge. Så det blir nok den som har vakt den uka snøen kommer, sier han.