• Statsminister Erna Solberg åpner den nye fabrikken.

    FOTO: Stein Cato Nybakken

Elverum: - Det tok ikke lang tid for Erna Solberg å rydde kalenderen sin, da jeg spurte. Det sier litt om hvor viktig denne re-etableringen er, sier stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen (H). Det var også en tydelig stolt elverumsordfører som nå kunne konstatere at det blir ny drift i fabrikklokalene fra juli.

300 gjester er invitert til åpningen som skal holdes utenfor fabrikken. Der blir det snorklipping, sang, musikk og bevertning. I tillegg til statsministeren kommer også alle de som har vært med å gi det nye selskapet fødselshjelp.

- Jeg og kona hadde egentlig bestilt ferie i Mellom-Europa til den datoen, men den måtte avbrytes. Dette ville jeg være med på, nesten koste hva det koste ville, ler Erik Hanstad.

- Et eventyr

Hanstad beskriver prosessen fra å få beskjeden om nedleggelse for to år siden, til å gjenoppstå nå som et lite eventyr.

- Vi nektet å være med på at fabrikken skulle legges ned. De ansatte la ned en formidabel innsats for å sikre driften. Mange gikk inn med egne sparepenger for å kjøpe aksjer i det nye selskapet selv om de ikke fikk jobb i det nye selskapet. Det er veldig spesielt. Nå er den nye fabrikken en realitet og nå blir det i første omgang 50 arbeidsplasser her. Alternativet hadde vært null, sier Hanstad.

De siste to årene har de ansatte nedlagt 6.000 dugnadstimer for å få til videre drift.

Flytende produkter

Ennå er ikke kontrakter for leieproduksjon underskrevet, men daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen sier det bare er småting som gjenstår. Han kan ennå ikke si så mye om hvilke produkter fabrikken skal produsere.

- Men det er snakk om flytende legemidler, sier han. Skymoen regner med at fabrikken kan starte produksjon allerede i juli og de fleste ansatte vil være på plass innen jul. Så godt som alle har jobbet i fabrikken tidligere.