• IMPONERT: Kommunalminister Jan Tore Sanner er imponert over de ansattes vilje til å trygge og skape arbeidsplasser.

Elverum: – Dette er et miljø med en god kompetanse og dyktige medarbeidere, konstaterer kommunalminister Jan Tore Sanner etter et møte med blant andre Curidas ledelse, Elverums ordfører og Legemiddelindustrien.

Sanner var tidligere denne uka på en besøksrunde til gründere og innovasjonsmiljø i Hedmark.

I Elverum besøkte han Glomdalsmuseet, og hadde et møte med Curida hvor også en omvisning i fabrikklokalene som Curida tar over fra Takeda Nycomed 1. juli var inkludert.

Omstillingsmidler

– Det som er svært imponerende er at over 100 av de ansatte har gått inn og kjøpt aksjer i det nye selskapet. De ønsker å gjøre noe for å trygge arbeidsplassene, sier Sanner.

I 2014 fikk Elverumregionen tildelt omstillingsmidler til bruk i utvikling av nye prosjekter som kan være med på å skape nye arbeidsplasser. På spørsmål om regjeringen kommer til å støtte det nye firmaet i etableringen viser næringsminister Sanner til dette.

– Dette er et firma innenfor en bransje med god lønnsomhet, hvor jeg håper at omstillingsmidlene kan bidra til utvikling som kan komme denne bedriften til gode, sier Sanner. Omstillingsmidlene til Elverum er det bidraget Regjeringen har til situasjonen nå.

Møter denne uka

Strandmoen Næringsutvikling kommer til å fortsette som før med næringsutvikling, mens driftsselskapet Curida som Strandmoen Næringsutviking eier 100 prosent vil stå for produksjon.

– Det som er viktigst for oss nå, er å få oppmerksomhet, og at regjeringsmedlemmer støtter opp om oss, sier styreleder Per S. Thoresen.

I løpet av uka skal ledelsen i Curida i nye møter med amerikanske firmaer de er i sluttforhandlinger om leieproduksjon med.

– I tillegg til å lage en god og sunn bedrift, blir det å få fram den rollen vi kan spille for Norge viktig, sier daglig leder Leif Rune Skymoen. Han bekrefter at de med det tenker på både vaksineproduksjon og beredskap.

– Dessuten er det viktig siden Norge er i ferd med å bygge en helseindustri at de skjønner at vi er her, sier han.

Interesse

- Vi synes det er fint at regjeringen viser interesse for det som skjer i Elverum. Vi ser jo nå at det som skjer her vekker interesse helt opp til regjeringsnivå, sier ordfører Erik Hanstad. Han forteller at han synes at det har vært et lite eventyr fra det som skjedde i februar 2013 hvor beskjeden om at fabrikken skulle legges ned kom til i dag.

– Det var en situasjon hvor vi kunne ende opp med null aktivitet til at det nå blir masse ny aktivitet, sier han. Legemiddelproduksjonen i Norge er synkende. Ordføreren synes det er svært betenkelig i et beredskapsperspektiv.

– Derfor har vi fra dag én gått ut og sagt at vi er på offensiven, og vil vise hva vi i Elverum kan tilby Norge, sier han. Han viser til at i Elverum har vi en fabrikk med bred kompetanse og som kan produsere langs flere forskjellige linjer.

– Vi har sett at det har vært periode hvor det har vært medisinmangel. Her har vi har et unikt tilbud til gamlemor Norge, sier han og avslutter med at:

– Signalene er nå positive, det blir arbeidsplasser. Flere arbeidsplassesr. På tross av omstillingsmidler til kommunen er det ikke veldig store penger som har kommet til bedriften fra Regjeringen.