• Norske redningshunder i Hedmark har hittil i år vært ute på 56 leteoppdrag. I Hedmark er det 12 redningshunder nå. (Fra venstre) Torstein Bårdeng, Ulf Bjørkevig og Anbjør Svenkerud.
    FOTO: Stein Cato Nybakken

Elverum: - Nå ble jeg helt stum, ler leder i fotballgruppa i Hernes IL, Kari Rønning Wolla. Hun ble mildt sagt overrasket da Anbjør Svenkerud fra Gjensidigestiftelsen dukket opp med en sjekk på 150.000 kroner mandag formiddag.

Hernes IL søkte stiftelsen om penger for å utbedre parkeringsplassen nede ved fotballbanen. Fotballen i Hernes opplever en voldsom aktivitetsøkning med 12 barnelag og ett lag i 4. divisjon. Ettersom det ikke er ordentlige parkeringsplasser rundt banen, villparkeres det langs den smale vegen gjennom boligområdet hver gang det er trening og kamper. Dette er etterhvert blitt et trafikksikkerhetsproblem ettersom mange barn sykler til og fra.

dugnad

- Nå ble jeg rørt. Dette betyr enormt mye for oss og disse pengene kommer utrolig godt med, sier Wolla. Hun forteller idrettslaget også trenger nytt utstyr til banen, men at nye parkeringsplasser er prioritet nummer 1.

- Vi kommer langt med disse pengene. Dugnadsinnsatsen i Hernes er helt fantastisk, sier hun.

- Vi har lagt merke til at dere er veldig flinke på dugnad. Det var ikke en vanskelig avgjørelse å ta da vi så igjennom alle søknadene, sier Anbjør Svenkerud. I år er det kommet inn søknader om til sammen 33,5 millioner kroner i Hedmark til stiftelsen. I disse dager skal stiftelsen dele ut 7,2 millioner kroner over hele fylket.

Redningshunder

Torstein Bårdseng og Ulf Bjørkevig i Norske redningshunder i Hedmark ble også rørt og overrasket da de fikk en sjekk på 242.640 kroner mandag morgen. Foreningen har 12 hunder i Hedmark som rykker ut hver gang det er leteaksjoner. Bare i år har det vært 56 slike aksjoner. Alt arbeid skjer på dugnad, men utgiftene er store, forteller de to.

- Å bli godkjent redningsekvipasje tar tre år og koster ca. 100.000 kroner i kurs, utstyr og reise. Det gjør at mange kvier seg for å begynne trening, forteller styreleder Ulf Bjørkevig. Han ble på gråten da Svenkerud ringte og fortalte den gode nyheten.  

trening

- Det betyr enormt mye. Nå kan vi kjøpe inn sambands- og GPS-utstyr og annet utstyr vi trenger for å lete etter savnete personer, sier han.

- Nå kan vi heller trene enn å drive med kakelotterier, sier Torstein Bårdseng. Han er beredskapsansvarlig og den første som får telefon om politiet trenger bistand.

- De har fått akkurat det beløpet de søkte om og dette var en enkel søknad og innvilge, sier Anbjør Svenkerud.

Fakta
  • Gjensidigestiftelsen er Norges største finansstiftelse og består av 120 tillitsvalgte fordelt på 19 valgkretser.
  • Siden 2007 har stiftelsen delt ut over 1,4 milliarder kroner til 5.200 prosjekter.
  • Stiftelsens versjon er å skape et tryggere samfunn.