(Se bildegalleri øverst i saken)

Elverum: - Ja, nå ble jeg virkelig overrasket, sier Venke Myhre. På jakka henger hedersmedaljen fra Norges Vel. Mange ansatte ved Elgstua hotell hadde møtt frem for å hedre to gode kolleger i dag. Utdelingen er blitt holdt strengt hemmelig, men da de så Erik Hanstad med ordførerkjedet rundt halsen, begynte de å ane hva som var på gang.

- Jeg går ikke sånn kledd til vanlig. Det skjer kun i helt spesielle anledninger, sa Hanstad som synes det var stor stas og dele ut heder til disse to veteranene.

- Hadde jeg visst dette skulle jeg ha pyntet meg, legger Myhre til og ler. Sammen med kollega Anne-Grethe Johansen mottok hun i dag hederen fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Medaljen gis til personer som har vært i tjeneste hos samme arbeidsgiver i minst 30 år. Det heter også at arbeidstakerens tjenesteforhold må ha vært uklanderlig. '

81 års fartstid

Til sammen har Myhre og Johansen 81 års fartstid ved Elgstua. Venke Myhre startet som ufaglært kokk under Berit Helwege i 1973. I dag "regjerer" hun fremdeles på kjøkkenet, i følge hotelleier Jon Tømte.

- Du har tatt alle lærlingene vi har hatt gjennom alle år i «tøff lære» sånn at alle som en får den riktige opplæringen. Nåde den som på kjøkkenet ikke har rett fokus eller følger oppskriften. Kjøkkensjef, direktør, leverandør eller kollega får med deg å bestille enten det er sleivete opptreden, for korte skjørt eller sein levering, sa Jon Tømte. Han skrøt også av Myhres arbeidsvilje og lojalitet.

Klatret

Anne-Grethe Johansen jobber i dag som husøkonom, men også hun startet under Berit Helwege som servitør i 1977.

- Du avanserte fort til avdelingsleder for Elgstua og så når vi utvidet med hotell påtok du deg ytterligere større ansvar og er nå avdelingsleder for husøkonom, regnskap og lønningsansvarlig og fast medlem i ledergruppen. Du er lojal, arbeidsom, pliktoppfyllende og stiller opp til alle døgnets timer om det kreves, sa Tømte.

Fortjent

- Tja, det er kanskje fortjent, gliser Venke Myhre. Selv har hun passert pensjonsalder med et par år, og har truet med å slutte flere ganger.

- Men jeg trives så godt. Det har aldri vært noe tema for meg å skulle skifte jobb, sier hun. Anne-Grethe Johansen nikker enig.