Trysil: Seks kilometer løyper med 35 cm. dyp snø er lagt ut på Trysil-Knut Arena, og det har ikke gått skientusiaster i verken Norge og Sverige hus forbi. TrysilGuidene har forhåndsbooket 6.800 treningsdager for grupper som kommer til Trysil og vil trene på tidligsnøen.

– Dette er en periode der vi normalt sett ikke har noe aktivitet og overnattinger sier en godt fornøyd Torbjørn Amdal i Trysilfjell utmarkslag. Treningsdagene betyr at det er booket tilsvarende med overnattinger.

Maks 300 om dagen

Det koster 50 kroner dagen for å bruke anlegget, eller 500 kroner for et sesongkort. Medlemmer av Trysilgutten trener gratis.

– Vi har satt en grense på 300 løpere om gangen, og treningstiden for grupper er 08–17 om dagen. Er det ledig kapasitet kan enkeltpersoner også komme og trene da. Er det fullt må de vente, og det er treninger for enkeltpersoner etter klokken 17, forteller Amdal. Sebastian Yttergren som er bookingansvarlig hos TrysilGuidene kan fortelle at det er mange som reiser langveisfra for å trene på god snø. Juniorlandslaget kommer blant annet for å trene i Trysil.

Gode skussmål

12.000 kubikkmeter snø er kjørt ut i løypene. Det er egentlig mindre enn Trysilfjell Utmarkslag hadde planlagt.

– Vi lagret nok litt mindre snø enn vi hadde trodd vi gjorde, sier Amdal. I utgangspunktet var planen å legge 50 centimeter snø, men når det nå er 35 centimeter er forholdene likevel bra. I går formiddag var det noen som tyvstartet for å teste forholdene, og snøen fikk gode skussmål.

– Dette er det beste alternative østlandet har å by på nå, og ryktene sprer seg raskt i miljøet, sier Amdal. Han tar allerede nå utgangspunkt i at snøen vil bli lagret neste sommer også.

– Vi må evaluere når vi kommer til desember. Det koster en del penger å få til dette, anslagsvis 200.000-300.000 kroner minst, sier Amdal. Regner han med arbeidskraften som er brukt for å sette i stand løypene i tillegg blir det fort en halv million kroner. Det betyr at det bør være 10.000 som betaler 50 kroner for å trene en dag.

15. desember er datoen skisesongen er i gang for fullt i Trysil men det er ikke unormalt å forvente at det er snø og skiføre før den tid også. Det betyr at tidligsnøen er med på å skape økt aktivitet i flere uker.

Spennende forhold

Det blir spennende å se hvordan forholdene blir ut over høsten og førvinteren. Mildvær og regn vil slite hardt på snøen. Blir det maks utur værmessig vil snøen bare holde noen uker. Men når det er kuldegrader vil det kunne produseres snø som kan forsterke snøsålen som er lagt ut. Målet er å være i gang for fullt helt til årets nye snø melder sin ankomst, sier han.