ELVERUM: «I Hedmarks skoger» er et samarbeid mellom Volumfestivalen og Hedmark Fylkesbibliotek.

– Hovedmålet med prosjektet er å skape bevissthet rundt Hedmarks kulturarv og identitet, skriver pressetalskvinne May Lisbeth Sveen Øien i Volumfestivalen i en pressemelding. Prosjektet «I Hedmarks skoger» ønsker å bidra til å styrke den kollektive selvtilliten blant Hedmarkinger, ved å forsvare de tingene ved Hedmark som er identitets- og trivselsskapende.

Hva er det som binder hedmarkingene sammen kulturelt? Er kultur et viktig lim i samfunnet?

– Kultur er en viktig del av dette, siden et rikt kulturliv, og en nær tilknytning til kulturarven, øker lysten til både å bli boende, og å komme tilbake, til bygdene, skriver de.

Skogen

– Vi har mye positivt å forsvare av kultur i Hedmark. Gjennom mange hundreår er tradisjoner og historier skapt, og det er denne arven vi må forstå, og ta med oss inn i fremtiden, for å styrke Bygde-Norges selvfølelse og samhold.

I presseskrivet slår Volum-arrangøren fast at skogen har vært, og er, en viktig del av Hedmarks identitet, både i et historisk perspektiv, men også sett i nyere tid. Dagens samfunnsutvikling i bygde-Norge er tydeliggjort av skogens utvikling. I dag vokser for eksempel store deler av naturen igjen, kulturlandskap forsvinner og den ville skogen nærmer seg gradvis husveggene våre, i takt med at gamle næringer forsvinner. Samtidig øker interessen for jakt, fiske og andre naturopplevelser, og skogens mørke har fortsatt en gåsehudfremkallende effekt.

– Vi bor i Norges største skogfylke, hvordan preger det folka som bor her? Hva betyr skogen for Hedmarkingene? Volumfestivalen og fylkesbiblioteket i Hedmark lurer veldig på dette, og vil nå starte å samle inn tekster fra folk i fylket.

Temaet er satt, men sjangeren er fri. Skriv en tekst med tittelen «I Hedmarks skoger» på opptil 200 ord, og bli med i Volumfestivalens skrivekonkurranse!

Fylkesbiblioteket i Hedmark har utstyrt bibliotekene med postkasser for konkurransen. Fra 17. mars kan man skrive ned sine innerste tanker om de dype skoger og legge dem i postkassa. Man kan også levere teksten elektronisk på www.volumfestivalen.no. Vinnerne kåres under Volumfestivalen 18.-21. juni!

25. mai tømmes postkassene, og en jury vil kåre de beste bidragene. Et knippe utvalgte tekster vil bli lest opp, illustrert og trykket opp i et hefte som deles ut til publikum under festivalen. Enkelte tekster vil også bli tonesatt av dyktige folkemusikere, så det er ingen grunn til å nøle!